Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/regeringens-planer-pa-elexport-hotar-vara-vatten/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Regeringens planer på elexport hotar våra vatten”

1918 års vattenlag var i många stycken ovanligt framsynt när det gällde rättslig motvikt för att hindra missbruk och överexploatering av vattenmiljlerna, skriver Björn Gillberg och Staffan Michelson.
Foto: Scanpix

Miljöveteraner om två nya utredningar: Förslaget om sämre rättsligt skydd för Sveriges vatten och försvagningen av miljödomstolarnas roll måste stoppas. Regeringens vindkraftsplaner ligger bakom förslaget att urholka vatten- och miljölagstiftningen. Att bygga ut vindkraften har inget att göra med att trygga vår elförsörjning. I stället vill man göra Sverige till en stor elexportör. Vindkraften behöver reglerkraft att ta till när det inte blåser. Vattenkraft är den idealiska reglerkraften. Utan en rejäl utbyggnad av vattenkraften är vindkraftsplanerna en utopi. Förslagen måste stoppas innan de hunnit slinka in i lagstiftningen på samma sätt som regeln för underlättande av vindkraftsutbyggnad, skriver Björn Gillberg och Staffan Michelson.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.