Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 11:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/region-stockholm-med-hogst-andel-privata-vardgivare-har-de-kortaste-vardkoerna/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Region Stockholm med högst andel privata vårdgivare har de kortaste vårdköerna”

SLUTREPLIK DN DEBATT 18/7.

Fyra företrädare för Valfrihetskommissionen:

Att försöka lägga krokben för de privata arbetsgivare som uppenbarligen är populära hos medarbetarna ger vare sig bättre vård eller fler medarbetare i vården.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Ekonomiprofessor Roland Andersson och överläkare Annika López, har båda replikerat på vår artikel om det breda stödet i svensk opinion för valfrihet i välfärden.

Vi konstaterade att en majoritet anser att kvaliteten inom vård, skola och omsorg gynnas av att det finns både offentliga och privata alternativ, att en mycket stor majoritet vill ha både offentliga och privata aktörer att välja mellan och att rätten att välja numera tas för given av den absolut största delen av svenska väljare.

Intressant nog ifrågasätter varken Andersson eller López detta. Andersson understryker till och med att ingen förälder vill tillbaka till det som gällde före skolpengen. Däremot ogillar han att så många har valt skolor som drivs i företagsform. Men möjligheten att driva friskolor som företag har varit en förutsättning för den snabba tillväxten av friskolor, helt och hållet drivet av efterfrågan från elever och föräldrar.

Andersson menar att vinst underminerar kvaliteten. Med Anderssons logik skulle vinstdrivande företag ha mindre personal, sämre utbildade och mindre kompetenta och inte bry sig om kunderna, eller i detta fall eleverna. Sådana företag går ingenstans med vinst, såvida de inte är offentliga monopol eller statliga företag i planekonomier.

Vi påstår att kvalitet är en förutsättning för varje verksamhet som vill kunna gå med vinst – inom sjukvården liksom i andra delar av välfärden.

López pekar på att kvalitet är ett svårt begrepp, inte minst inom sjukvården. Hon menar att vår artikel är ett exempel på att vinst ställs mot kvalitet inom vården. Det är just det vi inte gör. Vi påstår att kvalitet är en förutsättning för varje verksamhet som vill kunna gå med vinst – inom sjukvården liksom i andra delar av välfärden.

Det är bara monopol och offentligt styrda verksamheter som kan tumma på detta.

López menar att det är den privata vårdens fel att det uppstod en förlossningskris i Region Stockholm - och glömmer att den drabbade hela landet - eftersom den privata vården lockar till sig barnmorskor till mer planerad verksamhet. Det är ett uppochnervänt argument.

Det är sant att privata vårdgivare , som till exempel det privat drivna sjukhuset St Göran i Stockholm, oftast har en högre grad av personalnöjdhet. Det borde bejakas och inte motarbetas.

Att försöka lägga krokben för de privata arbetsgivare som uppenbarligen är populära hos medarbetarna ger vare sig bättre vård eller fler medarbetare i vården.  Nöjda medarbetare är en av många förutsättningar för kvalitet.

Som av en händelse glömmer Lopez i sin kritik av privat vård att Region Stockholm som har högst andel privata vårdgivare också har de kortaste vårdköerna när regionerna jämförs.

I Sverige i dag handlar debatten om människors rätt att välja om något mer än ideologi. Det handlar om att stora delar av den svenska välfärden – en femtedel av skolorna, äldreomsorgen och äldreboendena och en än större del av öppenvården – riskerar att läggas ner eller att återgå i offentlig regi utan valfrihet.

Det är inte för lite begärt att de som vill lägga ner dessa verksamheter förklarar hur de ska hantera köer, kvalitet och människors maktlöshet i den välfärdsmodell de förespråkar.

Ämnen i artikeln

Sjukvård

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt