Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-04 20:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/regler-tankta-for-vpks-gor-kristersson-till-statsminister/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Regler tänkta för VPK+S gör Kristersson till statsminister”

Om Kristersson blir statsminister, vilket han tycks ha goda chanser att bli oavsett vilket av de två traditionella blocken som blir störst, kan han i praktisk politik vända sig åt flera håll. En klok statsminister försöker ena landet, skriver Lars Bäckström.
Foto: Roger Turesson

DN DEBATT 3/1. Sverige har en regeringsform och riksdagsordning som i det närmaste är skräddarsydd för minoritetsregeringar. För att bli vald till statsminister av riksdagen krävs endast att det inte finns en majoritet mot. När reglerna antogs var sannolikt tanken att S skulle kunna regera med passivt stöd av VPK, skriver V:s förre gruppledare Lars Bäckström.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.