Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Reinfeldt bör ta med MP i regeringen före valet 2014”

Regeringsfrågan. Efter valet 2014 kan vi ha två stora block utan politisk majoritet – och inget av dem vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Så hur ska en ny regering se ut? Ett sätt att skingra dimman och neutralisera SD vore att i god tid före valet ge Miljöpartiet en plats i alliansregeringen, skriver Leif Lewin.

I stora drag vet vi redan hur riksdagsvalet nästa år kommer att gå. Alliansen får cirka 45 procent av rösterna, den rödgröna oppositionen också cirka 45 procent och Sverigedemokraterna upp till 10 procent. Däremot är det i högsta grad osäkert vilken regering vi kommer att få.

Låt oss anta att partierna får följande siffror:

M: 29 procent, FP: 7 procent, C: 4 procent och KD: 4 procent = 44 procent för alliansen.
S: 34 procent, V: 6 procent och MP: 8 procent = 48 procent för den rödgröna oppositionen.
Sverigedemokraterna: 8 procent.

I detta läge pekar den parlamentariska principen ut ledaren för den största grupperingen, det vill säga Stefan Löfven (S), som ny statsminister.

Men grundlagen säger något annat. Den blir vald till statsminister som inte får en majoritet emot sig. En ny bestämmelse säger dessutom att en omröstning är obligatorisk. Efter ett val kan ingen fortsättningsvis sitta kvar som statsminister utan att få sitt mandat prövat i en riksdagsomröstning. Och vid en sådan omröstning är det sannolikt att Löfven skulle förlora mot alliansens och Sverigedemokraternas gemensamma nejröster.

Däremot skulle ledaren för den i detta tänkta fall förlorande grupperingen, Fredrik Reinfeldt (M), förmodligen klara sig genom att oppositionen inte samlar en majoritet utan stannar vid ­48 procent och Sverigedemokraterna antingen aktivt stöder Reinfeldt eller lägger ner sina röster.

Båda alternativen är motbjudande för alliansen – och för de allra flesta av oss. Reinfeldt vill inte vara beroende av Sverigedemokraterna.

I detta läge bör man luta sig bakåt och tänka fördomsfritt. Finns det några andra konstellationer för regeringsbildningen?

Miljöpartiet framstår som en joker i leken. Vi vet inte riktigt var vi har detta parti. Pariledningens marsch högerut komplicerades visserligen något på kongressen men att ledningen är inställd på ett samarbete med Socialdemokraterna synes sannolikt.

Sakligt skulle emellertid ett uppbrott från den ideologiska renlärigheten i fråga om tillväxt och arbetstid lika gärna kunna ligga till grund för ett samarbete med alliansen. Därtill kommer en historia av tidigare samarbete med alliansen, bland annat i fråga om invandringen, friskolorna och småföretagsamheten.

Socialdemokraterna, för sin del, är också angelägna om samarbete med Miljöpartiet.

Då gäller det att vara först och därtill komma med något riktigt bra erbjudande. Som vi vet vill Miljöpartiet sedan åratal tillbaka ingenting högre än att få sitta i regeringen. Löfven tvekar. Besked i regeringsfrågan ska komma i god tid före valet, säger han undvikande.

Det ger Reinfeldt en fördel. Varför inte rycka ut redan nu, eller ganska snart, och ta in miljöpartiet i regeringen? Sakpolitiskt ligger erbjudanden om till exempel satsningar på järnväg och miljö ingalunda utanför Moderaternas intressen. Svårare blir det med kärnkraften, men med litet god vilja kunde man kanske enas om ett moratorium.

Dessutom: för att Miljöpartiet ska acceptera att ingå i en alliansregering, och en breddning av regeringen framstå som trovärdig, måste också den starkare partnern visa att den är beredd att göra en reell uppoffring.

Vad blir då Löfvens motdrag? Han skulle faktiskt hamna i ett ganska svårt läge. Fortsatt tveksamhet i regeringsfrågan skulle visa en blotta i fråga om regeringsduglighet, något som Fredrik Reinfeldt hittills framgångsrikt exploaterat och säkert inte kommer att försumma att hamra vidare på.

Att å andra sidan klart och tydligt säga att Socialdemokraterna och Miljöpartiet – och kanske även Vänsterpartiet (men här har osäkerheten hittills varit om möjligt ännu större) – kommer att bilda en gemensam regering efter valet skulle föra Socialdemokraterna tillbaka till den hopplösa diskussion som blev Mona Sahlins fall.

Socialdemokratins kärntrupper vill ha en socialdemokratisk regering och ingenting annat. De vill inte höra talas om ”vi rödgröna”.

I likhet med andra samarbetsdemokratier lider vårt land av brist på klarhet i regeringsfrågan. Makt och ansvar ska följas åt. Väljarna ska veta av vem de kan utkräva ansvar. Att detta ska få avgöras genom ett spel bakom kulisserna efter valet skadar förtroendet för politikerna.

En breddning av regeringen genom att Miljö­partiet kom in i regeringen i god tid före valet skulle skingra dimmorna, ge alliansen en bättre chans att överleva och neutralisera Sverigedemokraterna.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.