Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Alliansen ute på ett sluttande plan”

Det är inte rimligt att politik som en majoritet i ett val uttryckt sitt missnöje mot ändå ska kunna drivas igenom av en minoritet i riksdagen, skriver tidigare statssekreteraren Christer Hallerby (FP).

Alliansens partiledare vill diskutera ett regelverk som ska göra det möjligt för en minoritet att besluta om politiken i Sveriges riksdag. Det föreslår man på dagens DN Debatt. Det är att anträda ett sluttande plan där viktiga demokratiska och parlamentariska principer hotas. Man börjar schackra med utfallet av väljarnas röster på valdagen. Det är inte rimligt att en skattehöjning, lagreglering etc. som en majoritet i ett val uttryckt sitt missnöje mot ändå ska kunna drivas igenom av en minoritet i riksdagen.

Visst är det befogat att riksdagsledamöterna själva beslutar om en budgetordning, som innebär att det samlade och slutliga utfallet håller sig inom de ramar man inledningsvis beslutat om som en restriktion i budgetprocessen. Men där bör det vara stopp.

Vi behöver ingen reglerad minoritetsparlamentarism. Vi behöver ett bättre samtals- och samarbetsklimat i svensk politik. De regler som Alliansen föreslår innebär att en minoritet skulle kunna styra utan att förhandla. Det befäster blockpolitiken och fördjupar klyftorna i svensk politik. Vi kommer att behöva minoritetsregeringar även i framtiden. Men det ligger i en sådan regerings uppdrag och legitimitet, att ha förmåga att förhandla med andra partier och skapa en majoritet för sina förslag.

Det förvånar mig att Alliansens partiledare vågar lägga en sådant principiellt viktigt förslag utan att först diskutera det med sina medlemmar och med ett fattat beslut i demokratisk ordning på sina stämmor, landsmöten eller kongresser. Men demokrati verkar inte vara partiledarnas bästa gren just nu.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.