Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Alliansens politik har ökat utbildningsklyftorna”

REPLIK DN DEBATT 28/8. Företrädare för Alliansens studentförbund konstaterar att Alliansen saknar en politik som ger studenterna en högskoleutbildning i världsklass. Vi håller med, de borgerliga partierna saknar en politik för detta. Men vi ser inte heller att debattörerna från studentförbunden levererar några lösningar, skriver företrädare för Socialdemokratiska studentförbundet.

En student som väljer att investera flera år i studier vid högskolan måste få ut ett värde – oavsett om det gäller att kunna få ett arbete efter studierna eller att öka sin kunskap inom ett område. Då behöver utbildningen ha hög kvalitet. Vi vill dock påminna debattörerna om att det var den tidigare borgerliga regeringen som införde ett system för att säkra kvaliteten på utbildningarna som inte höll måttet och gjorde så att Sverige kastades ut från det europeiska samarbetet för kvalitetssäkring av högre utbildning. Något som nuvarande regering arbetar för att åtgärda.

Alliansens politik under regeringsåren 2006-2014 bidrog till att öka utbildningsklyftan ytterligare. De beslutade att ta bort högskolebehörighet för yrkesprogrammen. Den tidigare möjligheten att genom ålder och arbetslivserfarenhet bli behörig togs också bort. Och möjligheten att läsa upp betyg på Komvux försvårades på grund av minskade anslag.

Debattörerna tycks anse att högskolan inte borde ha byggts ut sedan 1990-talet. Det är en verklighetsfrånvänd syn. Antalet studenter i Sverige har ökat i takt med att samhället utvecklats, befolkningen ökat och arbetsmarknaden krävt fler med högskoleutbildning. I dag råder det en stor brist på lärare, ingenjörer och sjuksköterskor. I ett sådant läge är inte stopp av högskolans utbyggnad en realistisk väg att gå.

Alliansens studentförbund skriver även att en avskaffad statlig inkomstskatt skulle öka attraktiviteten att studera vidare genom ökade löneskillnader. Vi är övertygade om att det finns andra och viktigare åtgärder för att få fler att välja att studera vidare. Det är viktigt att röja hinder för underrepresenterade grupper, vilket exempelvis kan göras genom en höjning av studiemedlet. Det minskar risken för stora studieskulder, vilket framförallt skulle locka personer från studieovana hem. För att uppnå en jämlik högskola och en trygg studietid krävs politiska förslag som gynnar alla oavsett bakgrund

En annan grupp som minskat i antal, och som artikelförfattarna också eftersöker, är de internationella studenterna. Vi är de första att ställa oss bakom de positiva effekter som förs fram. Fler internationella studenter skapar ett ökat erfarenhetsutbyte och det bidrar till bättre utbildningar. Men det var Alliansen som införde studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Detta har fått internationella studenter att välja bort Sverige. Vi från Socialdemokratiska studentförbundet vill därför att studieavgifterna för utomeuropeiska studenter avskaffas.

Vår väg framåt är en utbildningspolitik som utjämnar maktskillnader mellan människor och som gynnar alla och inte de få. Genom kunskapslyftet har regeringen tagit ett steg i rätt riktning och har satsat på att stärka utbildningskvaliteten och skapat fler utbildningsplatser både inom universitet och högskola, yrkeshögskola och folkhögskola samt inom komvux. Fler studentbostäder byggs och studiebidraget föreslås höjas med 300 kronor från och med nästa år. Regeringen föreslår även att stärkt skydd för studerande vid sjukdom och att det ska bli möjligt för studenter att sjukskrivas på deltid.

Det är bra att Alliansens studentförbund önskar sig en samlad politik för högskolan. Vi hoppas att det inte är en politik likt den som fördes mellan 2006-2014 då studenterna fick betala för de skattesänkningar som den dåvarande alliansregeringen genomförde. Det skulle vara förödande för Sverige och för den högre utbildningen.

DN Debatt. 28 augusti 2017

Debattartikel

Simon Palme, förbundsordförande Centerstudenter; Ina Djurestål, riksordförande Moderata studenter; Sabine Pettersson, riksordförande Liberala studenter och Anna Alkman, förbundsordförande Kristdemokratiska studentförbundet:
”Alliansen måste presentera en politik för högskolan”

Repliker

Nasra Ali & Frida Gunnarsson, S studentförbund:
”Alliansens politik har ökat utbildningsklyftorna”

Slutreplik från alliansens studentförbund:
”S-studenters regeringsförsvar ger inte mer jämlikhet”

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.