Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Allianspartierna missförstår hur övervakningskameror, otrygghet och brottsbekämpning hänger ihop”

REPLIK DN DEBATT 6/7. Alliansens partiledare gjorde den 6/7 ett gemensamt utspel om trygghetsåtgärder och brottsbekämpning. Ett tydligt fokus i utspelet är kameraövervakning, men allianspartierna missförstår hur övervakningskameror, otrygghet och brottsbekämpning hänger ihop, skriver Jacob Dexe, integritetsforskare på statliga forskningsinstitutet RISE SICS

Många människor är oroliga för brottsligheten i Sverige, och alldeles för många känner sig otrygga. Otryggheten begränsar möjligheten för människor att röra sig fritt i offentliga miljöer och det ska både respekteras och hanteras. Otryggheten ser också olika ut hos olika människor. För vissa är den avsevärt mycket mer begränsande än hos andra, och det är inte nödvändigtvis den minst oroliga som ska definiera politiken.

Med det sagt är det också relevant att i politiken fråga sig om det man ska lägga fram förslag kring är vad allmänheten tror är lösningen på ett problem, eller om man även ska ha andra grunder än opinionen för ett politiskt förslag.

Att individer upplever att övervakningskameror kommer att öka deras trygghet är inte samma sak som att individer känner sig mer trygga när kamerorna väl är uppsatta. En majoritet av svenska befolkningen anser att de skulle bli mer trygga om det sattes upp övervakningskameror i brottsbekämpande syften. Men jämför man Stockholmares upplevda otrygghet med boende i London så är den upplevda otryggheten inte märkbart annorlunda, trots att Storbritannien är det mest kameraövervakade landet i världen.

En klar majoritet är också oroliga för att kameraövervakning kan utsätta dem för risker för den personliga integriteten och Integritetskommittén har visat att kameraövervakning utgör en allvarlig risk för den personliga integriteten vid flera offentliga verksamheter i Sverige, särskilt vård och skolor.

Övervakningskameror är inte ett multitool för att bekämpa brottslighet. Kameror är fantastiskt bra för att mota bort planerad brottslighet från geografiskt avgränsade ytor, som till exempel ett torg. Det är dock svårare att bevisa att brottsligheten därmed också försvinner. I många fall flyttar den helt enkelt på sig. Det är visserligen inte något att underskatta. Möjligheten att tryggt kunna röra sig i offentliga miljöer är viktig, men man ska inte tro utgå från att brottsligheten minskar bara för att den inte längre sker på den specifika platsen.

Ett alternativ hade kunnat vara att införa tidsbegränsningar i tillstånden för en kamera så att man snabbare kan agera för att möta en trend av ökad brottslighet i ett område. Med tidsbegränsningar i tillstånd kan man även utvärdera varje kameras effektivitet och på lång sikt enklare avveckla övervakningen där den inte längre behövs.

Att bemöta otryggheten i offentliga miljöer är viktigt, och att använda övervakningskameror kan vara ett effektivt verktyg. Men Allianspartierna gör det för enkelt för sig när de kräver fler kameror och bara vill underlätta tillståndskravet för polisen. Kameror utgör en inskränkning på varje människas personliga integritet, och varje sådan inskränkning måste vara både väl motiverad och proportionerlig. Symbolpolitik gör inte människor tryggare.

DN Debatt. 6 juli

Debattartikel

Alliansens partieledare:

”Skärp straffen och tillåt mer kameraövervakning”

Repliker

Jacob Dexe, integritetsforskare på statliga forskningsinstitutet RISE SICS:

”Allianspartierna missförstår hur övervakningskameror, otrygghet och brottsbekämpning hänger ihop”

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.