Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/andra-ratten-att-bruka-nodvandigt-vald/

Repliker

”Ändra rätten att bruka nödvändigt våld”

REPLIK DN DEBATT 23/7. Det är en skandal att ASAP Rocky häktats. Vi har i lag rätt till att bruka det våld som nöden kräver. Men det hjälper föga när åklagare och domare inte har en aning om hur våld ska bemästras, skriver Lars Larsson, före detta sergeant. 

Förr i tiden var alla män i Sverige skyldiga att göra värnplikt. Under militärtjänstgöringen lärde sig de flesta rekryterna att hantera vapen och våldssituationer. I dag är det annorlunda, även om värnplikten återinförts och nu gäller både män och kvinnor. 

Förr hade alltså de flesta manliga åklagare och domare en viss insikt hur våld, tillhyggen och vapen fungerar. I dag är det knappt någon under fyrtio år som har den erfarenheten och färre blir det för varje år. Ofta är de som arbetar som åklagare och domare också människor som växt upp i lugna områden utan någon nämnvärd kontakt med våld och gängkriminalitet. För mig är det obegripligt att oerfarna personer får agera och/eller döma i brottmål som innehåller inslag av våld. 

Vi har i lag rätt till att bruka det våld som nöden kräver. Det hjälper föga när åklagare och domare inte har en aning om hur våld ska bemästras. Då kan ett till synes beskedligt våld från en angripen person riskera anses som övervåld. Jag har inte längre någon som helst tilltro till att rättvisa skipas i dessa sammanhang. 

Det våld jag sett på video och som utövats av ASAP Rocky ska inte ens rendera åtal. Nu har jag dock inte fullständig inblick i händelseförloppet, men med utgångspunkt från det som är allmänt känt så är det skandal att han häktats, eller ens utreds för något brott. Våldet som där utövas bedömer jag nödvändigt för att avvärja ytterligare angrepp. Tydligen verkar åklagaren göra en annan bedömning. Det visar på de brister jag nämner. Det finns åtminstone två vägar att lösa detta. Båda bör åtgärdas.

1 Ändra rätten att bruka nödvändigt våld för att försvara sig. Det bör vara så att den som blir angripen skall själv få avgöra nivån av det våld som behövs för att avvärja angreppet. Då behöver ju bevisningen bara handla om det gjorts ett angrepp eller inte. Inte om det brukats mer våld än nöden kräver.

2 Åklagare, domare och nämndemän i brottmål med våldsinslag ska ha minst sex månaders erfarenhet från, endera eller sammanlagt, militär värnplikt, operativ FN-tjänst eller motsvarande militär erfarenhet, tjänstgjort som operativ polis inom ordningspolisen eller arbetat som ordningsvakt i tunnelbanan eller liknande miljöer.