Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Ångmaskiner tillhör framtiden”

SLUTREPLIK. Min artikel om småskaliga ångmaskiner (DN Debatt 3/9) har diskuterats flitigt. Somliga sågar idén, andra är entusiastiska. Missförstånd blandas med befogad kritik. Min uppfattning kvarstår dock: ångmaskiner tillhör framtiden, skriver forskaren Per Frankelius.

Visst, jag borde ha skrivit att det i Sverige redan produceras el och värme från biomassa. Sålunda har exempelvis finska Fortum i år invigt ett biokraftvärmeverk som kostade 5 miljarder kronor. Där genereras el med ångturbiner och med god rökgasrening. Skogsråvaran kommer med tågvagnar och båt.

Men nu handlade artikeln om småskaliga ångmaskiner, inte storskaliga ångturbiner. Pehr Björnbom, professor emeritus i kemiteknik från KTH, skrev i sin replik att moderna ångmaskiner inte är något nytt. Han pekar på ett projekt med Björn Kjellström under slutet av 1900-talet. Vad jag förstår ledde det till intressant kunskap men inte till någon ångmaskin.

I Sverige har man i några projekt utvecklat ångmaskiner som sedan inte lyckats kommersiellt. Tappra försök har dock gjorts. Ett företag, B2 Ånga AB, konstruerade och installerade år 2000 en fliseldad ångmaskin som drev en elgenerator. De samarbetar i dag med företaget Vinäs maskinteknik och två kunder har beställt maskiner för produktion av egen el och står i startgroparna. I övrigt är det ont om nyproducerade ångmaskiner för att skapa el och värme i vårt land.

Internationellt finns dock flera moderna ångmaskiner installerade. De driver allt från sågverk till bryggerier. Märkligt nog ligger skogsrika och solfattiga Sverige efter.

I Björnboms replik framhölls att ”på sommaren finns det dålig efterfrågan på värme”. Det är sant. Men efterfrågan inte är samma sak som behov. Man kan använda värmen för att torka spannmål – eller flis till träfiberskivor. Och varför inte värma upp berggrunden inför vintern eller värma swimmingpooler? Det går också tekniskt att göra kyla av värme, vilket är intressant för hushåll, livsmedelsföretag och djurstallar. Efterfrågan borde alltså finnas, och kan väckas genom marknadsföring.

Björnbom skriver vidare att väderberoende produktion inte behöver vara ineffektiv. Det är korrekt. Men det är problematiskt att hålla elnätet stabilt om det bygger på stor andel väderberoende energikällor. I dag buffrar vi med vattenkraft, men vad ska vi buffra med om behovet av fossilfri buffring ökar? Det naturliga svaret är biomassabaserad el producerad i stora kraftvärmeverk med ångturbiner. Men varför inte också inkludera ångmaskiner?

Ångmaskiner kan konkurrera med ångturbiner eftersom de i vissa fall är enklare, mer robusta och billigare om det gäller småskaliga installationer. Det gladde mig att Björnbom i sin slutkläm instämde med min vision och skrev: ”Moderna kolvångmaskiner skulle ändå kunna bli en värdefull pusselbit i ett framtida fossilfritt energisystem för Sverige om de (som författaren själv nämner) kan konkurrera med de nya moderna små ångturbiner som det också pågår utveckling av.”

Innovation är en nyckel för att lösa energifrågan. Men begreppet förväxlas ofta med forskning eller produktutveckling. I en artikel i Journal of High Technology Management Research visade jag att begreppet innovation innebär något nytt av betydelse med hög originalitet som också vinner insteg på marknader eller i samhället. Insteg är lika viktigt som utveckling. Utan insteg kan inte innovation realiseras. Sverige är bra på ”utveckling” men har svårare att åstadkomma ”insteg”. Det gäller även moderna ångmaskiner.

Ångmaskiner tillhör framtiden. Inte minst borde de passa lantbrukare, småindustrier och hushåll på landsbygden. Frågan är bara hur lösningarna ska se ut och realiseras.

DN Debatt.3 september 2016

Debattartikel

Forskaren Per Frankelius:
”Högtekniska ångmaskiner är en förbisedd energikälla”

Repliker

Pehr Björnbom, professor emeritus i kemiteknik från KTH:
”Inte så troligt med ångmaskinsrevolution”

Slutreplik från Per Franeklius:
”Ångmaskiner tillhör framtiden” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.