Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Ansvaret är Försäkringskassans”

REPLIK. Försäkringskassans generaldirektör (DN Debatt 26/2) skildrar inte det problem som egentligen borde föras fram: att försäkringskassan inte har koll på vad de anställda gör i tjänsten. Den interna kontrollen verkar vara obefintlig. Att bryta mot tystnadsplikt eller sekretess samt att utföra dataintrång, är brottsligt. En myndighet, har ett stort ansvar för att de anställda inte röjer personuppgifter, skriver Elisabeth Hamilton, tidigare försäkringsdirektör.

Generaldirektören verkar vilja flytta över ansvaret för de anställdas brott till oseriösa assistansbolags. Självklart skall verksamhet hos sådana bolag stävjas. Men detta är inte det primära problemet i debattartikeln. Det är fortfarande försäkringskassans ansvar som arbetsgivare som har brustit. Här behöver myndigheten ta tag i problemen och åtgärda dem så att allmänheten kan få förtroende för att handläggningen fungerar.

Generaldirektören verkar också ta upp assistansfusket, som skenmanöver till det interna verkliga problemet. Det är inte schyst mot brukarna.

Att köra igång fuskdebatt för att jaga upp allmänhetens rättspatos, innebär att de som behöver assistans blir rädda och oroliga för att bli av med sin hjälp, vilket också skett under de senaste åren.

Enligt försäkringskassan egna uppgifter är det cirka 16.000 personer som får assistansersättning, och så har det varit i flera år. Försäkringskassan lämnar också uppgift om, att under de senaste två åren har 70 procent fått avslag på sina ansökningar. Ordet ”överutnyttjande” är inte relevant över huvud taget.

Har den funktionshindrade rätt enligt lag att få sina behov tillgodosedda med assistansersättning, ska försäkringskassan bevilja det.

DN Debatt.26 februari 2016

Debattartikel

Ann-Marie Begler, generaldirektör, Försäkringskassan:
”Fler av våra medarbetare misstänks för assistansfusk” 

Repliker

Veronica Hedenmark, styrelseordförande och Agnetha Wiklund-Helén, vd, VH assistans:
”Försäkringskassans brister drabbar enskilda brukare"

Elisabeth Hamilton, fd direktör för försäkringskassan i Jönköpings och Kalmar län:
”Ansvaret är Försäkringskassans”

Slutreplik från Ann-Marie Begler:
”Min kritik gäller också oseriösa assistansbolag” 

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.