Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Apotekens roll måste stärkas i samarbete med vården”

REPLIK DN Debatt 11/9. Kristdemokraterna vill stärka apotekens roll i vårdkedjan. Det är positivt då den höga kompetens som finns på svenska apotek inte utnyttjas fullt ut i dag. Men förslaget som Emma Henriksson och Ella Bohlin lägger fram, att apoteken ska ta fram nya tjänster för att minska vårdköerna, är inte rätt väg, skriver företrädare för Apotekarsocieteten.

Apotekens primära syfte bör inte vara att avlasta vården, utan att tillsammans med vården säkerställa att varje patient får bästa möjliga behandling och att läkemedel alltid används på bästa sätt för att ge avsedd effekt. Den enklaste vägen dit är att apotek och vård på ett lokalt plan börjar diskutera hur man kan arbeta tillsammans och gemensamt ta fram rutiner för omhändertagande av patienter när ett läkemedel ska användas, eller om det uppstår problem med en läkemedelsbehandling som måste hanteras. Politikerna kan via styrning av apotekens uppdrag ställa krav på sådan samverkan.

KD menar att de svenska apoteken, likt apotek i till exempel England, skulle kunna utveckla olika nya tjänster. Idén är god, men för att få ett underlag för hur samverkan mellan vård och apotek kan utvecklas i det svenska sjukvårdssystemet behövs forskning och utvärdering utifrån svenska förhållanden.

Denna vetenskapliga disciplin kallas samhällsfarmaci och har i praktiken legat nere i Sverige sedan apoteksmarknaden omstrukturerades 2009. Apotekarsocieteten har i och med den nya apoteksmarknadsutredningen fått i uppdrag att blåsa liv i och samordna denna viktiga forskning. För detta behövs en nationell organisation med akademisk förankring där en uppgift blir att utvärdera andra länders projekt och bedöma vad som skulle fungera i Sverige. Ännu ett område där ytterligare forskning och evidens krävs är hur patientsäkerheten ska kunna garanteras när en allt större del av läkemedelsförsäljningen sker via e-handel.

Som en organisation med medlemmar från hela läkemedelsområdet ser Apotekarsocieteten att framgångsfaktorn för en bra läkemedelsanvändning på patientens villkor bygger på samarbete i hela vårdkedjan – tillsammans med patienten. Det är patienten som i slutänden ska känna en trygghet i att alla delar i vårdkedjan, från förskrivning av läkemedel inom hälso- och sjukvården till expediering och rådgivning på apotek, hänger ihop.

Apotekens roll kan och bör stärkas, men den ska utvecklas i samarbete med vården och inte genom att apoteken tar fram egna lösningar vid sidan av vården. På detta sätt blir alla vinnare, vården, apoteken, samhället och – viktigast av allt – patienten.

DN Debatt. 11 september 2017

Debattartikel

Emma Henriksson (KD), socialpolitisk talesperson och Ella Bohlin (KD), landstingsråd i Stockholms län:
”Vi vill stärka apotekens roll för att avlasta sjukvården”

Repliker

Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef, Unionen:
”Låt apotekstekniker vara en del av receptkedjan”

Karin Meyer, farm dr, vd Apotekarsocieteten och Lars Rönnbäck, leg apotekare, ordförande Sektionen för öppenvårdsfarmaci inom Apotekarsocieteten:
”Apotekens roll måste stärkas i samarbete med vården”

Kristina Billberg och Jenny Harlin, Sveriges farmaceuter:
”Låt förslagen blir verklighet redan nu”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.