Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Återhållsam publicering kan vara djupt oansvarig”

REPLIK. Bara det faktum att uppgiften om skottlossning vid Fridhemsplan av allt att döma var fel, räcker inte för att underkänna utgivarens beslut. Något absolut sanningskriterium kan inte vägleda publiceringsbeslut. Det är inte heller så att återhållsam publicering är samma sak som ansvarsfull publicering, skriver Martin Ahlquist, politikchef på Expressen.

”Skottlossning på Fridhemsplan”. För alla de andra på Expressens centraldesk var det ytterligare ett stycke information som vällde in under fredagseftermiddagen och som skulle värderas. Själv springer jag i riktning mot rummet där Expressens säkerhetschef Stefan Wennerfjord sitter. Samtidigt ringer jag till mamman till min femårings förskolekompis. De ska på bio, Klas klättermus, och hon har erbjudit sig att ta med mitt barn också. Resan går via Fridhemsplan.

Tre minuter senare sitter min dotter inne i Åhlens personalrum. Alla entréer till varuhuset är låsta Ungefär samtidigt piper det till i 100-tusentals människors mobiltelefoner. Det som för någon minut sedan var en uppgift för DN:s läsare hade nu nått mångdubbelt fler.

Jack Werner skriver att ”de som befann sig på Fridhemsplan måste känt sig otryggare och räddare på grund av mediernas rapportering” (DN Debatt 10/4). Ja, Jack det har du alldeles rätt. Det kan både jag och min femåring intyga. Men den implicita slutsatsen, att de traditionella medierna därmed har misslyckats i sitt uppdrag, är inte lika självklar. Och så som vägledning för hur liknande situationer ska hanteras i framtiden är den problematisk.

Det var DN som först gick ut med uppgiften men även SVT, Expressen och andra medier fick veta från polisen att de arbetade med uppgifterna om skottlossning. Journalister på plats såg polishelikoptrar och hur poliser på marken genomförde en insats kring Fridhemsplan.

Vilken ytterligare grund DN hade för sin publicering vet jag inte. Men bara det faktum att uppgiften om skottlossning av allt att döma var fel, räcker inte för att underkänna utgivarens beslut. Något absolut sanningskriterium kan inte vägleda publiceringsbeslut. Då skulle vi till exempel aldrig publicera väderleksprognoser. Vi vet ju inte med absolut säkerhet att de i efterhand kommer att visa sig vara sanna!

Det är inte heller så att återhållsam publicering är samma sak som ansvarsfull publicering. En tidning som aldrig publicerar namn och bild på misstänkta brottslingar håller inte en högre pressetisk standard än den tidning som efter noggrant övervägande väljer att publicera.

Expressens och Aftonbladets ansvariga utgivare har valt att publicera namn och bild på den person som är misstänkt för dådet på Drottninggatan. Om mannen skulle visa sig vara oskyldig har han drabbats av en avsevärd publicitetsskada. Men det ska, förutom det uppenbara allmänintresset, vägas mot att de personer som felaktigt har pekats ut på sociala medier under de senaste dagarna inte löper samma risk för trakasserier efter namnpubliceringen.

Traditionella, ansvarstagande, medier ska alltid utvärdera sina publiceringsbeslut och det gör de också. Men en felaktig uppgift under en intensiv nyhetsrapportering kan inte beskrivas som övertramp i klass med de bilder på offer som läggs ut i sociala medier.

DN hade, av allt att döma, fel den här gången. Men jag hoppas innerligt att det inte leder till en mer återhållsam syn på vad som ska publiceras. De som befann sig på Fridhemsplan – och deras pappor – blir inte tryggare av att medier väntar med att publicera tills polisens presskonferens tre timmar senare. Då kan det vara alldeles försent.

DN Debatt.10 april 2017

Debattartikel

Jack Werner, frilansjournalist:
”Viktigt att vi i medierna lyssnar till besvikna kritiker”

Repliker

Martin Ahlquist, politikchef på Expressen, ledamot av Pressens opinionsnämnd:
”Återhållsam publicering kan vara djupt oansvarig”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.