Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Åtgärderna hjälper inte de som drabbats i år”

REPLIK. Regeringens krav på Försäkringskassan att minska antalet timmar med assistansersättning har haft förödande konsekvenser för enskilda människor. Det är bra att Åsa Regnér nu på DN Debatt (29/11) aviserar att regeringen tänker "förtydliga" och formulera om det i nästa års regleringsbrev. Detta hjälper dock inte dem som fått neddragningar och avslag i år, skriver Bengt Eliasson (L).

Även om regeringens företrädare ständigt upprepar att avsikten inte är att spara på personer med omfattande funktionsnedsättningar, är det just detta som sker. Det är svårt att tolka uppdraget till Försäkringskassan att ”bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar” som något annat än en direkt order om strängare bedömningar.

Uppenbarligen har Försäkringskassan tolkat den på samma sätt som vi har gjort. Antalet personer med personlig assistans har minskat med ungefär en halv miljard kronor, eller mer än en person om dagen sedan regleringsbrevet kom.

Vi delar regeringens och Åsa Regnérs uppfattning att fusk och felaktigheter ska bekämpas. Det kan man dock göra utan att svartmåla assistansanvändare och assistansföretag, och utan att dra in hjälpen för dem som behöver den.

Det är bra att regeringen nu verkar ompröva sin ensidigt negativa inställning till personlig assistans. Men de förändringar och förbättringar som presenterades är otillräckliga.

För det första behöver de personer som blivit nekade eller fått minskad assistans under 2016 få en ny chans. Det finns alltför många vittnesmål om närmast absurda indragningar, som gjort livet mycket svårt för de berörda. Vi kräver därför att regeringen tillsätter en haverikommission för att göra en ny bedömning av alla de avslag eller neddragningar i rättigheterna som gjorts i år.

För det andra måste den utredning som ska se över LSS-reformen få nya direktiv. Lagar och regler som nu tolkas snålt behöver förtydligas, så att det står klart att människor med omfattande funktionsnedsättningar ska få stöd för att leva, inte bara överleva. Detta måste göras med förtur. Enligt regeringens nuvarande tidtabell kommer ingen ny lag vara på plats förrän hösten 2019. Men om denna del snabbutreds kan det vara klart på några månader.

För det tredje behövs en grundlig översyn för att modernisera LSS och personlig assistans. LSS-utredningen bör fortsätta med detta arbete men med fokus på att ge goda levnadsvillkor, självständighet och delaktighet. Självklart ska regler också ses över för att minska kryphål och onödiga kostnader, men man kan inte som regeringen nu har gjort först ge order om besparingar, sedan undersöka om det finns något att spara på.

Vi Liberaler är stolta över att det var våra företrädare som en gång drev igenom LSS-reformen för personer med omfattande funktionsnedsättningar. Vi är det enda partiet i riksdagen som avsätter mer pengar i vårt budgetalternativ till personlig assistans, som är en viktig del av LSS. Det är en av de viktigare frihetsreformerna de senaste decennierna, och vi tänker försvara den.

DN Debatt. 29 november 2016

Debattartikel

Åsa Regnér (S), barn-, äldre och jämställdhetsminister:
”Den som har ett faktiskt behov av stöd ska få det”

Repliker

Emma Henriksson (KD), ordförande riksdagens Socialutskott:
”Vi vill diskutera ändrade direktiv till LSS-utredningen”

Barbro Lewin, Med Dr, fd föreståndare för Centrum för forskning om funktionshinder:
”Uppenbart att LSS måste förtydligas”

Bengt Eliasson (L), funktionshinderpolitisk talesperson:
”Åtgärderna hjälper inte de som drabbats i år”

Fredrik Borelius, näringspolitisk expert och Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna:
”Pekar ut assistansföretag som vinstgiriga kapitalister”

Bengt Westerberg, socialminister 1991–94, fd partiledare Liberalerna:
”Regnér svarar inte på viktiga frågor”

Slutreplik från Åsa Regnér:
”Vi vill ha fortsatt dialog om assistansersättningen” 


Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.