Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Att stå upp för EU:s grunder är inte att starta handelskrig”

REPLIK DN Debatt 4/9. De fyra friheternas odelbarhet är en grundläggande princip för EU. Att stå upp för den historiskt framgångsrika idén om fri rörlighet för människor, varor, kapital och tjänster är inte att starta handelskrig – det är att värna det mest framgångsrika politiska projektet under efterkrigstiden, skriver EU-minster Ann Linde (S).

Sverige driver på för ökad frihandel i världen. I EU har Storbritannien varit en stark och pålitlig kraft i det arbetet. I en värld som präglas allt mer av protektionism och en syn på handel som ett nollsummespel är det därför extra allvarligt att Storbritannien nu förbereder sig för att lämna EU.

EU förbereder sig för att utträdet ska bli så ordnat som möjligt. För det var med sorg vi mottog resultatet från folkomröstningen förra året, men självklart respekterar vi britternas eget beslut att lämna EU. Trots att vi bedömer att Brexit kommer att vara negativt för alla inblandande, framförallt för britterna själva, strävar vi efter ett så bra utfall som möjligt. Det är i den andan vi anser att förhandlingarna bör föras framåt.

Inte minst eftersom Storbritannien är en så viktig handelspartner för Sverige är den svenska regeringen utomordentligt angelägen om ett så bra avtal som möjligt med Storbritannien, både när det gäller utträdet och så småningom den nya, långsiktiga relationen. Samtidigt finns det ett starkt övergripande intresse från svensk sida att hålla ihop EU och verka för att EU även i framtiden leverera till människors förväntningar. Vi ser därför inte någon som helst anledning att medverka till något som kan skada EU:s sammanhållning eller grundläggande principer bara för att ett land väljer att lämnar unionen.

Min förhoppning är att vi så snart som möjligt ska ha nått sådana framsteg i förhandlingen om Storbritanniens utträde ur EU att vi kan inleda diskussionen om det som britterna kallar ett framtida partnerskap med EU.

Det kommer alltid att vara skillnad mellan att vara medlem i EU och att stå utanför och när nu Storbritanniens väljer att lämna den Europeiska unionen är det också naturligt att landets relation till EU kommer att förändras, inte minst dess relation till den inre markanden. Det är Storbritannien själva som har meddelat att de vill lämna både den inre marknaden och EU:s tullunion. Det är alltså inte en fråga om bestraffning utan något som EU måste förhålla sig till

Vi vill ha en nära relation till Storbritannien och samtidigt värna EU, enigheten och vår inre marknad. Lika självklart är att vår framtida handelsrelation ska baseras på en sund konkurrens på lika villkor, där det inte är tillåtet att dumpa miljökrav och arbetsvillkor. Allt annat vore en allvarlig nackdel för svenska och europeiska företag, konsumenter och skattebetalare.

När Storbritannien väljer att lämna EU och den inre marknaden står EU redo att, på basis av ett ordnat utträde, komma överens om en ny relation som innefattar ett mycket ambitiöst frihandelsavtal. Min förhoppning är att vi så snart som möjligt ska ha nått sådana framsteg i förhandlingen om Storbritanniens utträde ur EU att vi kan inleda diskussionen om det som britterna kallar ett framtida partnerskap med EU.

De fyra friheternas odelbarhet är en grundläggande princip för EU. Att stå upp för den historiskt framgångsrika idén om fri rörlighet för människor, varor, kapital och tjänster är inte att starta handelskrig – det är att värna det mest framgångsrika politiska projektet under efterkrigstiden.

DN Debatt. 4 september 2017

Debattartikel

John Hassler, professor vid IIES Stockholms universitet och Hans-Werner Sinn, president emeritus vid Ifo Institute och professor vid universitet i München:
”EU:s hårda Brexit-position riskerar leda till handelskrig”

Repliker

Peter Kleen och Mats Ringborg, seniora rådgivare vid tankesmedjan Global utmaning:
”Verklighetsfrämmande påståenden om Brexit”

Ann Linde (S), EU- och handelsminister:
”Att stå upp för EU:s grunder är inte att starta handelskrig”

Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien:
”Förslaget skulle leda till att inre marknaden löses upp”

Slutreplik från John Hassler och Hans-Werner Sinn:
”Handel och fri rörlighet utgör ingen odelbar enhet”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.