Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Avveckla inte den svenska modellen”

REPLIK. De fyra oppositionspartierna M, C, L och KD är nu överens om att lämna den svenska modellen där arbetsmarknadens parter ansvarar för lönebildningen och i allt väsentligt för anställningsvillkoren. Istället vill man att politiker ska lagstifta om löner och anställningsvillkor, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

En sådan utveckling skulle vara ett hårt slag mot vår konkurrensförmåga genom försämrad flexibilitet och utvecklingsförmåga på svensk arbetsmarknad. Det är en osvensk modell med inspiration från Sydeuropa där lönenivåerna skulle bli valfrågor istället för att hanteras i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Allra längst i attacken på den svenska modellen tycks Liberalerna gå, när de i dag föreslår att det ska vara förbjudet enligt lag att i kollektivavtal komma överens om andra villkor än de som Jan Björklund dikterar (DN Debatt 11/2).

Jag vill på intet sätt underskatta de utmaningar som väntar när många nyanlända kommer ut i arbetskraften. Men jag vänder mig kraftigt mot att allt fler aktörer nu försöker ta tillfället i akt slå undan de grundvalar som den svenska modellen vilar på och som har inneburit att vi har den näst högsta sysselsättningsgraden i hela OECD.

Istället för att avveckla vill jag utveckla den svenska modellen. Ett bra exempel är de snabbspår som vi nu utvecklar tillsammans med arbetsmarknadens parter för att korta vägen till arbete för de nyanlända som har erfarenhet inom yrken där det råder brist på arbetskraft. Senast i dag har ett nytt snabbspår för lärare presenterats som bedöms korta tiden det tar att komma ut i arbete som lärare från ca fyra till ett år utan att tumma på kvalitetskraven. Nu startar också snabbspår för kockar på fem orter runtom i Sverige och även snabbspår inom sjukvårdsyrken är i gång. Ett antal ytterligare snabbspår kommer presenteras inom kort.

Regeringen är givetvis villig att diskutera hur det kan säkerställas att lönekostnaden kan sänkas så att alla, även de som står långt ifrån arbetsmarknaden, kan bli anställda. Det är självklart bättre att ha ett jobb till lägstalön, än att inte ha något jobb alls. Men alla som jobbar i Sverige ska kunna leva på sin lön. I dag finns omfattande möjligheter att anställa unga och nyanlända med kollektivavtalsenliga villkor till kraftigt subventionerad kostnad.

Låt mig ta några konkreta exempel. För den som vill anställa en nyanländ med instegsjobb för att arbeta på en restaurang kan kostnaden vara så låg som cirka 4.400 kronor/månad. Arbetsgivarens kostnad för att anställa en långtidsarbetslös som elevassistent med extratjänst är helt subventionerad och dessutom får arbetsgivaren ett handledarstöd på 2.500 kronor/månad. Kostnaden för att anställa en person som utbildar sig till undersköterska med ett traineejobb är cirka 1.800 kronor/månad. Även här utgår ett handledarstöd till arbetsgivaren. Det finns också möjlighet till lönestöd som kompenserar nedsatt arbetsförmåga för personer med funktionsnedsättning med upp till 100 procent.

Den gamla regeringen satsade över 100 miljarder kronor på att sänka arbetsgivaravgiften för unga. Trots det var ungdomsarbetslösheten så hög att Sverige fick ekonomiskt stöd från andra EU-länder. Nu har vi lagt om arbetsmarknadspolitiken, tagit bort ineffektiva skattesänkningar och nu sjunker arbetslösheten snabbt. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på åtta år. Nu är de lediga jobben – både med låga och höga kvalifikationskrav – fler än någonsin.

Arbetsförmedlingen har över 100.000 lediga platser att tillsätta. Arbetsförmedlingen behöver bli ännu bättre på att möta upp mot arbetsgivarnas behov till exempel genom korta anpassade utbildningar. Det som behövs nu är inte fortsatta skattesänkningar, utan investeringar i utbildning för att rusta de arbetssökande att ta de jobb som finns.

När många nu kommer in i arbetskraften på kort tid behöver den svenska modellen utvecklas, inte avvecklas. De individer som behöver ska få stöd för att kunna anställas, men alla ska kunna leva på sin lön.

DN Debatt. 11 februari 2016 (1)

Debattartikel

Jan Björklund, partiledare (L) och Erik Ullenhag, ekonomiskpolitisk talesperson (L):
”Om avtalsrörelsen misslyckas vill vi lagstifta om startjobb”

Repliker

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S):
”Avveckla inte den svenska modellen”

Göran Arrius, ordförande Saco:
”Politisk inblandning hotar stabilitet och tillväxt”

Slutreplik från Erik Ullenhag (L):
”Sticker regeringen huvudet i sanden riskeras sammanhållningen” 

Nyhetsartiklar i ämnet

Nyanlända tilldelas statliga praktikplatser. 
Statsministern är kritisk till de borgerliga partierna som kommer med krav på försämrade villkor på arbetsmarknaden, som till exempel sänkta ingångslöner.

”Behov av reformer i Sverige”.
Swedbank spår i en ny prognos att Sveriges ekonomi växer med 3,1 procent i år och lika mycket 2017. Arbetslösheten tros sjunka till 6,6 procent.

Skräddarsydd utbildning ger arbete åt nyanlända. 
Enligt Ulla Järlsäter på Arbetsförmedlingen har arbetsmarknadsutbildningar visat sig vara ett framgångsrikt sätt att ge nyanlända en anställning.

  Tidigare debattartiklar i ämnet

  Karin Johansson, Svensk Handel:
  ”Frys ingångslönerna för att kunna ge fler nyanlända jobb”
  Replik från Susanna Gideonsson, Handels:
  ”Frysta lägstalöner leder inte till fler jobb”


  Läs fler artiklar på DN Debatt

   Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
   Kommentera artikeln
   I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.