Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Bagatellisera inte utmaningarna med integration”

Det är att bagatellisera utmaningarna med integration genom att tillämpa etnisk mångfald i ett sammanhang av social sammanhållning i samhället där det handlar om att integrera individer, skriver professor Göran Svensson.

I tider med migrationsrörelser till Sverige som saknar motstycke undrar professor Bo Rothstein (DN Debatt 1/11) hur det kommer att gå ”när det gäller att integrera individer från helt andra kulturer” med hänvisning till forskningsresultat om etnisk mångfald och social sammanhållning, människors upplevelse av rättfärdigheten hos myndigheter och korruption kopplat till allmän tillit i samhället.

Det är att bagatellisera utmaningarna med integration genom att tillämpa etnisk mångfald i ett sammanhang av social sammanhållning i samhället där det handlar om att ”integrera individer”. En annan bagatellisering är att bortse från kulturforskning när det gäller människor ”från helt andra kulturer” och ersätta detta med människors upplevelse av ”rättfärdigheten hos myndigheter” och hur de ”uppfattar korruption” kopplat till en tredje bagatellisering, nämligen allmän tillit i samhället.

Rothstein konkluderar: när rättfärdigheten hos myndigheter uppfattas vara hög har inte etnisk mångfald negativ effekt på tilliten, utan etnisk mångfald ger låg tillit när korruptionen är hög och myndigheter är orättfärdiga.

Dilemmat med dessa slutsatser är att de inte bidrar till utmaningarna: ”när det gäller att integrera individer från helt andra kulturer”. Integrationen av människor som kommit från helt andra kulturer kan inte bortse från deras kulturella kontext i hemländerna. Det går heller inte att betona grupper och bortse från individen, då integration sker av individer, inte av grupper.

När det gäller att ”integrera individer från helt andra kulturer” baserat på etnisk mångfald, myndigheters rättfärdighet och korruption samt allmän tillit i samhället är långsökt. Förda resonemang förbiser olikheter mellan individer i grupper, medan likheter mellan individer inom grupper överdrivs. Faktum är att skillnader kan vara större inom grupper än mellan dem. Likaledes kan likheter vara större mellan grupper än inom grupper.

Av dessa anledningar framstår valet att utgå från etnisk mångfald, upplevelsen av myndigheter, korruption och allmän tillit i samhället som ohållbara bagatelliseringar av utmaningarna med integration och social sammanhållning.

Utmaningarna med integration av individer från helt andra kulturer bagatelliseras också om deras värderingar (normer och attityder) och traditioner (seder och bruk) inte beaktas när det gäller den sociala sammanhållningen i samhället.

Människors beteenden och handlingar präglas av den omgivande kulturella kontexten, vilka formar de värderingar och traditioner som individer bär med sig genom livet. Vissa förändras under en livscykel, medan andra består som kan utgöra grunden för individens självbild och identitet. För att anta utmaningarna med integration av människor från andra kulturer måste man förstå vad som präglar deras värderingar och traditioner.

Bagatelliseringen av utmaningarna med integration gäller även politik och myndighetsutövning som under decennier i huvudsak begränsats till arbete, utbildning, bostäder och språk.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.