Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/barn-slutar-inte-bli-sjuka-for-att-en-karensdag-infors/

Repliker

”Barn slutar inte bli sjuka för att en karensdag införs”

REPLIK DN DEBATT 17/11. De moderata företrädarnas resonemang är väldigt märkligt. Problembeskrivningen med det ojämställda uttaget av föräldraförsäkringen må stämma, men lösningen som presenteras i debattartikeln är verklighetsfrånvänd och skulle straffa både föräldrar och barn snarare än leda till ökad jämställdhet, skriver tre socialdemokratiska riksdagsledamöter.

Rätta artikel

För det första saknas ett barnperspektiv. Föräldraförsäkringen är till för att alla barn ska kunna få en trygg uppväxt, samtidigt som föräldrarna både ska ha råd att ta hand om sina barn och kunna ha ett arbetsliv. Det senare är av särskild vikt för kvinnor, som ofta ger upp sitt arbetsliv för att ta hand om barn.

Mycket har förändrats men vi lever fortfarande inte i ett jämställt samhälle. Kvinnor tar ut sju av tio föräldradagar.

Men förutom könsskillnaderna är det även viktigt att se till uttaget i olika samhällsklasser. Familjer med högre inkomster och yrken som kräver högre utbildning delar mer lika enligt Försäkringskassan. Pappor med högre inkomster tar ut mer föräldraledighet än pappor med låga inkomster. Det betyder att debattörernas argument, om att minska antal föräldralediga dagar för att finansiera höjt tak i försäkringen så män kan ta ut fler dagar, inte håller.

Debattörerna vill införa en karensdag vid vård av sjukt barn. Men att stoppa felutbetalningar genom att införa en obetald sjukdag är fel väg att gå.

Barn kommer inte att sluta bli sjuka för att en karensdag införs. Det som kommer hända är att föräldrarna inte har råd att vara hemma med dem. Har debattörerna funderat kring den samhällsekonomiska effekten av detta? Eller tänkt på arbetssituationen för förskolepersonalen?

Felaktiga utbetalningar kan stoppas på samma sätt som andra socialförsäkringsbidrag regleras, genom tydliga regler. Svaret kan inte vara en åtgärd som straffar föräldrar och barn.

Det ojämställda uttaget av föräldraförsäkringen får negativa konsekvenser för kvinnors arbetsliv och livsinkomst. För att uppnå jämställdhet behöver föräldraförsäkringen reformeras så att uttaget blir mer lika. Därför behöver vi vika fler dagar till vardera föräldern och på sikt införa en individualiserad föräldraförsäkring. Att öronmärka dagar har varit effektivt tidigare. Moderaternas svar har varit att de inte vill styra över familjernas val, men nu verkar de i stället vilja styra familjerna genom att straffa dem.

Redan på onsdag kommer Moderaterna stoppa regeringens förslag att reservera 90 dagar i föräldraförsäkringen för vardera föräldern även på grundnivå. Trots att förslaget kan bidra till ett mer jämställd föräldraskap.

Det är uppenbart att Moderaternas förslag inte alls handlar om att uppnå jämställdhet. Varför skulle de annars vilja urholka föräldraförsäkringen i stället för att stödja vårt förslag att öronmärka fler föräldradagar då det bevisligen haft god effekt för jämställdhet?

Förslagen som presenteras av Moderaterna kommer inte ha en positiv effekt för jämställdheten. Detta skulle i stället ge negativa effekter för barn, familjer och hela samhället.