Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Bärplockare inte det stora problemet”

REPLIK. Att justera regelverket för arbetskraftsinvandring löser inte problemen med för få enkla jobb (DN Debatt 14/2). I stället behövs kraftfulla reformer för ökade krav så att fler gör rätt för sig, att det blir mer lönsamt att arbeta än att leva på bidrag och att det blir betydligt enklare att anställa, skriver Elisabeth Svantesson (M).

Svensk arbetsmarknad är tudelad och klyftan växer mellan den som står utanför och den som har jobb. Unga som inte har gått färdigt gymnasiet och utrikes födda är de som drabbas allra hårdast. Behoven av nya enkla jobb i Sverige är därför omfattande.

Socialdemokraterna har under lång tid inte tagit denna utmaning på allvar. I stället för att ta tag i problemen på riktigt framför Damberg och Thorwaldsson att reglerna för arbetskraftsinvandring ska justeras.

Möjligheten för den som vill komma till Sverige för att göra rätt för sig är viktig. Både för den enskilde och för svenska företag, då arbetskraftsinvandring har underlättat kompetensförsörjningen genom möjligheter till internationell rekrytering och stärkt förutsättningarna för företagen att växa. Det bidrar i sin tur till en växande svensk ekonomi.

Dagens öppna och flexibla system för arbetskraftsinvandring ger Sverige förutsättningar att möta både dagens och framtidens behov på arbetsmarknaden. Det motstånd mot arbetskraftsinvandring som Damberg och Thorwaldsson nu ger uttryck för är knappast en ny position för varken Socialdemokraterna eller LO. Vi ser därför risker att de vill ta steg tillbaka. Att försvåra för arbetskraftsinvandring skulle försvaga Sverige, vår konkurrenskraft och på sikt vår gemensamma välfärd.

Samtidigt förekommer det att reglerna för arbetskraftsinvandring missbrukas. Dåliga villkor, falska anställningar och handel med anställningsavtal, oftast i samband med mindre kvalificerade jobb, är allvarligt. Alla former av missbruk av regelverket måste motverkas. Därför har Alliansen i riksdagen lagt förslag om nya insatser för att motverka missbruk av arbetstillstånd.

Migrationsverket bör ges direktåtkomst till vissa uppgifter hos bland annat Skatteverket. Direktåtkomst till uppgifter om till exempel antal anställda i verksamheten, omsättning och inbetalda avgifter ger möjlighet att mer effektivt kontrollera att regelverken efterlevs. Migrationsverket bör också ges ett särskilt regeringsuppdrag som syftar till ett förstärkt arbete mot missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring.

Det är välkommet att problemen med långa handläggningstider lyfts fram. Alliansen vill införa en 30-dagars-garanti hos Migrationsverket – vid en ansökan om arbetstillstånd, som inte kräver kompletteringar, ska det inte dröja längre än 30 dagar innan arbetstillståndet är utfärdat.

Att människor vill komma till Sverige och plocka bär är dock inte det stora problemet på svensk arbetsmarknad. Damberg och Thorwaldsson måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Att justera regelverket för arbetskraftsinvandring löser inte problemen med för få enkla jobb. I stället behövs kraftfulla reformer för ökade krav så att fler gör rätt för sig, att det blir mer lönsamt att arbeta än att leva på bidrag och att det blir betydligt enklare att anställa.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.