Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Bäst för kulturen när politiken håller sig på armslängds avstånd”

SLUTREPLIK. Företrädarna för allianspartierna efterlyser i sitt svar på vår artikel (DN Debatt 10/3) ett helhetsgrepp på svensk film. Svaret fick de dagen efter sin replik när regeringen lämnade över hela propositionen till riksdagen. Vi ser nu fram emot en levande debatt om den svenska filmens villkor och hur vi bäst kan säkra att branschens aktörer får mer inflytande, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) och Gunilla Carlsson (S).

Att göra en film tar vanligtvis flera år från idé till det att vi bänkar oss i biosalongen. Det senaste filmavtalet förlängdes med ett år i taget och flera parter var så missnöjda att de lämnade avtalet, exempelvis film- och tv-producenterna och nätverket för regionala produktionscentra. Makten över svensk film koncentrerades till allt färre aktörer.

Det är därför inte särskilt förvånande att sju av tio remissinstanser ställt sig bakom regeringens besked om att lämna det haltande filmavtalet bakom sig och låta filmen bli en del av kulturpolitiken precis som andra konstarter.

Företrädarna för allianspartierna efterlyser i sitt svar på vår artikel (DN Debatt 10/3) ett helhetsgrepp på svensk film. Svaret fick de dagen efter sin debattartikel när regeringen lämnade över hela propositionen till riksdagen. Samtliga av de frågor som de efterlyser svar på i sin replik finns att läsa i propositionens text, däribland olovlig hantering och hur de ekonomiska förutsättningarna ska se ut för filmen framöver.

Debatten om framtidens filmpolitik inleddes av den förra regeringen och har nu förts i mål av den nuvarande. Resultatet lämnades till riksdagen för behandling i tisdags. Att regeringen nu väljer att lägga en proposition är en signal om hur viktigt det är att vi har en bred samling om filmens roll för lång tid framöver. Det är inte minst viktigt för filmens långsiktighet och möjlighet att attrahera nya finansieringskällor.

En central del i propositionen är att inkludera alla delar av filmbranschen i den nya politiken. De tre föreslagna branschråden kan ge den bredd av kunskaper och erfarenheter som behövs för att filmen ska kunna bli långsiktigt hållbar.

En förutsättning för legitimiteten för det nya systemet för inflytande är en bred förankring i filmbranschen. Därför kommer vi även att bjuda in till årliga högnivåmöten där villkoren för filmen diskuteras med alla berörda parter, däribland riksdagen. Dessa möten kommer att bli särskilt viktiga under de första åren med den nya filmpolitiken eftersom det är viktigt att tillsammans med branschen utvärdera och utveckla det nya systemet.

I och med att propositionen så tydligt fokuserar på ökad delaktighet kan också politiken ta ett steg tillbaka. Faktum är att vi lämnar ett avtal som varit väldigt detaljreglerat och föremål för ständiga omförhandlingar mellan ett litet antal parter. I det nya systemet säkerställer vi en tydligare helhet samtidigt som friheten och långsiktigheten för filmbranschen ökar.

Vi ser fram emot en levande debatt om den svenska filmens villkor och hur vi bäst kan säkra att branschens aktörer får mer inflytande. Kulturen mår bäst när politiken håller sig på armslängds avstånd. Detta är en central utgångspunkt idet förslag till politik som nu ligger på riksdagens bord.

DN Debatt. 10 mars 2016

Debattartikel

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister (MP) och Gunilla Carlsson, vice ordförande i kulturutskottet (S):
”Tre råd ska ge branschen möjlighet påverka filmstöd”

Repliker

Cecilia Magnusson (M), filmpolitisk talesperson; Per Lodenius (C), ledamot kulturutskottet; Bengt Eliasson (L), ledamot kulturutskottet och Roland Utbult (KD), ledamot kulturutskottet:
”Regeringen sviker svensk film”

Slutreplik från Alice Bah Kuhnke och Gunilla Carlsson:
”Bäst för kulturen när politiken håller sig på armslängds avstånd” 

 

Relaterade nyhetsartiklar

Utredning föreslår nytt filmstöd. Bredare filmutbud och flera ställen att se film på, det vill Film Stockholm se i framtiden. Ett nytt lokalt filmstöd är en av flera åtgärder som föreslås i en färsk utredning.
Besvikelse efter besked om pengar till filmen.  Den nya skattefinansierade filmpolitiken blir inte det ekonomiska lyft för svensk film som branschen hoppats på. Kritiken var hård när regeringen presenterade sin budget.
Filmstödet når jämställdhetsmål.  För första gången har filmavtalets mål om jämställd fördelning av stödpengar uppnåtts.  Läs fler artiklar på DN Debatt

   Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
   Kommentera artikeln
   I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.