Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/bekampa-fattigdom-i-stallet-for-rikedom/

Repliker

”Bekämpa fattigdom i stället för rikedom”

REPLIK DN DEBATT 20/6. SSU:s ordförande Philip Botström lägger fram flera förslag om skattehöjningar för vad man kallar ”den rikaste eliten”. Han visar tydligt att målet är att bekämpa rikedom. Vi liberaler vill i stället fokusera på att bekämpa fattigdom, skriver företrädare för Liberala ungdomsförbundet.

Svensk välfärd står inför många utmaningar, det kan ingen oavsett politisk färg sticka under stol med. Polisen behöver stärkas, försvaret rustas upp och klimatambitionerna måste höjas för att nämna några exempel. Att SSU i stället nu vill arbeta för att bekämpa den rikedom som krävs för att finansiera välfärden är ingenting annat än ansvarslöst. Vi kommer inte kunna tackla framtidens utmaningar om fler blir fattiga.

Så sent som för två år sedan tog SSU och LUF tillsammans fram ett förslag på en ny skattereform. Vårt gemensamma förslag genomsyrades av mer enhetliga skattesatser vilket skulle nås genom avskaffande av avdrag och subventioner. Vi ville gemensamt att Sverige skulle satsa på höjda skatter för konsumtion, kapital och fastigheter som i sin tur finansierar sänkt skatt på arbete.

SSU har sedan dess tagit på sig sina socialistiska skygglappar. Deras ordförande Philip Botström lägger fram flera förslag om skattehöjningar för vad man kallar ”den rikaste eliten”. I artikeln visar SSU tydligt att målet är att bekämpa rikedom. Vi liberaler vill i stället fokusera på att bekämpa fattigdom. Det är inte nödvändigtvis ett ont att vissa blir rika, tvärtom kräver välfärden rikedom, så länge vi ser till att ingen fastnar i fattigdom. Liberalerna har exempelvis förhandlat till sig 475 miljoner till förmån för 3.000 nya lärarassistenter i skolan samtidigt som man har kunnat sänka skatterna så att fler människor kan investera i arbete, företag och vår gemensamma välfärd.

Att SSU väljer att föreslå en bankskatt när Sverige redan har lyckats skrämma iväg en av de största svenska bankerna, Nordea, är absurt.

Enligt Finansdepartementets egna skrivelser är värnskatten som regeringen nu tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet slopat självfinansierad. Det är samma experter som Philip Botström hänvisar till för ökat skattetryck. Om SSU hade vågat lyssna på Finansdepartementet i stället för att fastna i förstamajretoriken hade de insett att borttagandet av värnskatten inte innebär att pengar försvinner från välfärden, något som även majoriteten av forskningsstudier redan visat.

Sverige behöver en skattereform som stärker den svenska konkurrenskraften. Två grundstenar för att stärka den svenska konkurrenskraften är att företag ska ges förutsättningar att växa och att det måste löna sig att anstränga sig. Att SSU väljer att föreslå en bankskatt när Sverige redan har lyckats skrämma iväg en av de största svenska bankerna, Nordea, är absurt. Att föra en företagsfientlig politik som får företagen att lämna Sverige kommer försvaga den svenska välfärden, inte stärka den.

Politik handlar om vilja. Att finansiera en bra välfärd utan att straffbeskatta de som anstränger sig går om vi bara vill. SSU vill slå undan de ben som välfärden står på – människorna och näringslivet. Det är de som bygger välfärden så vi kan ha en bra skola, bra vård och ett försvar. Genom ett konkurrenskraftigt Sverige kan vi få ett stärkt polisväsende, upprustat försvar och möta klimathotet. Låt det vara utgångspunkten för en skattereform, inte hur vi bäst straffar människor som anstränger sig.