Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Bekämpa narkotikan - kapitulera inte för kriminaliteten”

SLUTREPLIK DN Debatt 19/9. Ett samhälle som inte effektivt bekämpar narkotika har kapitulerat inför kriminaliteten. Resultatet skulle bli att allt fler människor går ned sig i drogträsket, med oöverskådliga mänskliga och samhälleliga kostnader som följd, skriver M-förbundsordförandena Joakim Larsson, Kjell Jansson, Johnny Magnusson och Lars-Ingvar Ljungman.

Vi är helt överens med Fria Moderata Studentförbundet om att det behövs ett helhetsgrepp om vårt rättssamhälle. Prioriteringen av resurser och polisens organisation måste också de genomlysas. Det är även riktigt att bekämpningen av narkotika och drogrelaterade brott kräver stora resurser och ett omfattande arbete. 

Narkotikabrott har höga straffvärden i Sverige. Skälet är att droger är ett hot mot hela samhällsbygget. Att tro att ett samhälle som legaliserar skilda narkotiska preparat skulle stoppa kriminalitetens onda spiral är naivt och en uppfattning som saknar evidens. Drogliberalism är och förblir en idé som har ytterst lite med narkotikans verklighet att göra.

Förra veckan avslutades en narkotikakonferens i Eskilstuna. Inbjuden talare var den internationellt kända Harvard-professorn Bertha Madras, som beskrev hur USA har en dödlig opiodepidemi. Överdoser av opioider är i dag vanligare än dödsfall i samband trafikolyckor och skjutningar för amerikaner under 50 år. Från slutet av 1990-talet ökade förskrivningen och drogerna kom den vägen ut på gatan. I dag är också drogen fentanyl ett stort problem. Narkotikaklassade förskrivna läkemedel har även blivit allt vanligare på den illegala marknaden i Sverige, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) som kom i våras.

Att tro att ett samhälle som legaliserar skilda narkotiska preparat skulle stoppa kriminalitetens onda spiral är naivt och en uppfattning som saknar evidens.

Professor Madras varnade för medikaliseringen av cannabis. Även om man har kontroller, som man haft med förskrivningen av opioider, så finns starka drivkrafter hos skilda element i samhället att tjäna pengar på andra människors missbruk. I somras föreslog en amerikansk kommission en rad åtgärder, bland annat att läkare behöver vara mer restriktiva för att minska risken för drogberoende samt att öka de rättsliga ingripandena mot illegala droger.

Beroendet av droger, och allt som följer i kölvattnet av det, skapas oavsett på vilket sätt en person får tag i preparatet. I drogberoendets spår alstras och upprätthålls kriminalitet. En legalisering eller förskrivning under kontrollerad former har således inte visat sig minska drogberoendet, utan istället skapat nya och även bitvis förvärrade problem.

Situationen i Sverige i dag är oroväckande. Tullverket har begränsade resurser att stoppa narkotikan som flödar in i vårt land. Enbart i år har 36 kilo heroin beslagtagits, att jämföra med tre kilo förra året. Myndigheten gör fler beslag än tidigare, men Tullverkets generaldirektör konstaterade nyligen att man behöver göra mer och att marknaden i Sverige är skrämmande stor.

Ska arbetsgivare acceptera att anställda inte förmår sköta sina arbeten då drogberoende skapar bristande koncentration, minnesluckor och oförutsägbarhet i känslolivet?

Ytterst handlar bekämpningen av narkotika om vilket samhälle vi vill ha. Vill vi ha ett samhälle där kirurger, piloter, busschaufförer och förskollärare använder cannabis, som lagras i kroppen? Ska arbetsgivare acceptera att anställda inte förmår sköta sina arbeten då drogberoende skapar bristande koncentration, minnesluckor och oförutsägbarhet i känslolivet? Narkotikan slår sönder såväl samhällen som familjer. Evidensen är otvetydig.

Om kriminaliteten ska minska i Sverige behöver narkotikan bekämpas med alla de krafter och medel vårt samhälle kan uppbåda. Först då kan vi se en förändring i och vända den alarmerande utvecklingen vad gäller kriminaliteten i vårt land. Minskar mängden droger i det svenska samhället kommer vi se en positiv förändring i brottsstatistiken.

Svensk polis behöver resurser och en organisation som gör det möjligt att starkt öka trycket och utredningstakten vad gäller all brottslighet, från gängkriminalitet och våldtäkter till så kallad vardagsbrottslighet. Det är vårt ansvar som politiker att tillse att det blir en vändpunkt i Sverige och det ansvaret tänker vi ta. Därför behöver Sverige ett politiskt maktskifte 2018.

DN Debatt.19 september 2017

Debattartikel

M-förbundsordförandena i Stockholm, Göteborg och Malmö:
”Narkotikan ligger bakom kriminalitet och terrorism”

Repliker

Hugo Selling och Alexander Fritz Englund, Fria Moderata Studentförbundet:
”Legalisering kan bromsa organiserad brottslighet”

Slutreplik från M-förbundsordförandena i Stockholm, Göteborg och Malmö:
”Bekämpa narkotikan - kapitulera inte för kriminaliteten”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.