Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Beskatta aktievinster mer - inte sjuka och arbetslösa”

SLUTREPLIK. De som tjänar stora pengar på aktievinster och värdepapper borde betala mer till det gemensamma. Därför föreslår Vänsterpartiet en progressiv skatt på sådana kapitalinkomster (DN Debatt 21/2). Det motsätter sig Liberalerna. Men behovet av en politik för ekonomisk jämlikhet är stort, skriver Ulla Andersson (V).

Förra veckan kom den årliga maktutredningen från LO. Den visar att klyftorna är större än någonsin. De översta procenten av den politiska och ekonomiska eliten i Sverige har dragit ifrån än mer och i allt högre takt. SCB visar att 90 procent av kapitalinkomsterna går till 10 procent av befolkningen. Privatiseringen av vård, skola och omsorg har också lett till ett guldregn över den privata välfärdsbranschens direktörer och ledningar.

Enligt LO:s granskning tjänar nu en vd på ett av Sveriges 50 största företag lika mycket som 54 industriarbetare. Eller lika mycket som 60 undersköterskor.

Så här har de sett ut i Sverige de senaste decennierna; allt sedan 80-talet har klyftorna och ojämlikheten ökat. Utvecklingen är inte unik för Sverige, i nästan alla OECD-länder har utvecklingen gått i samma riktning, men Sverige utmärker sig genom att takten på den ökande ekonomiska ojämlikheten varit ovanligt hög.

Det här behöver vi göra någonting åt – det brådskar. Liberalerna väljer, inte oväntat, att vilja öka klyftorna. Vi anser inte att det är individen som i första hand ska lastas för ökade klyftor; det handlar inte om att det är för få strävsamma människor i vårt land som inte är flitiga nog att spara på sitt bankkonto. Lösningen är inte heller fler låglönejobb eller en avreglerad hyresmarknad.

Om man vill komma åt den verkliga ojämlikheten i samhället, menar vi, måste fokus placeras på de stora inkomsterna från kapital och de förmögenheter som genererar dessa inkomster. Vänsterpartiet föreslår därför att en progressiv skatt på aktieutdelningar och värdepappersförsäljning införs. Inkomsterna från denna skatt kommer att kunna stärka välfärden och kompensera de barnfamiljer och pensionärer som har det knapert och som halkat efter.

Vår gemensamma välfärd behöver finansieras på kort- och på lång sikt. Det är en av Vänsterpartiets viktigaste frågor. Just därför har vi presenterat förslag på en ny utformning av förmögenhetsskatt, en ny arvs- och gåvoskatt, mer progressiv fastighetsskatt och inkomstskatt.

Nästa steg är förslag på en progressiv kapitalbeskattning, det liberalerna kallar en jakt på rika. Vi kallar det ekonomisk jämlikhet. Ekonomisk jämlikhet är bra för alla – det ger tryggare människor som mår bättre. Jämlika samhällen presterar bättre. Det tjänar alla på och vi kommer att lyfta kravet i budgetförhandlingarna med regeringen.

Precis som artikelförfattarna konstaterar, har Vänsterpartiet och Liberalerna olika ideologiska grundsyn. Vi har förslagen som ökar jämlikheten och säkrar välfärden. Beskatta aktievinster mer - inte sjuka och arbetslösa.

DN Debatt. 21 februari 2017

Debattartikel

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet och Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet:
”Minska samhällsklyftorna med progressiv skatt på aktievinster”

Repliker

Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson och Mathias Sundin (L), skattepolitisk talesperson:
”Klyftan går mellan insiders och outsiders”

Slutreplik från Ulla Andersson (V):
”Beskatta aktievinster mer - inte sjuka och arbetslösa” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.