Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/bostadsbyggandet-i-stockholm-riskerar-att-halveras/

Repliker

”Bostadsbyggandet i Stockholm riskerar att halveras”

REPLIK DN DEBATT 14/6. I dag stängs mycket stora delar av gruppen 25- till 35 åringar ute från möjligheten att köpa en liten bostadsrätt. Detta trots att de klarar löpande kostnaderna för ränta och amortering men inte en alltför snabb amorteringstakt, skriver Anna Broman, bostadspolitisk expert på Sveriges byggindustrier.

Finansinspektionen (FI) efterfrågar en debatt om kreditrestriktionerna som bygger på rättvisande underlag om såväl FI:s uppdrag som konsekvenserna av deras åtgärder. Sveriges Byggindustrier deltar gärna i en fortsatt diskussion kring FI:s myndighetsutövande. 

I regleringsbrevet för Finansinspektionen anger regeringen att FI:s uppdrag är att: ”Bidra till ett stabilt finansiellt system som präglas av högt förtroende med väl fungerande marknader som tillgodoser hushållens och företagens behov av finansiella tjänster samtidigt som det finns ett högt skydd för konsumenter”

I dag stängs mycket stora delar av gruppen 25- till 35 åringar ute från möjligheten att köpa en liten bostadsrätt. Detta trots att de klarar löpande kostnaderna för ränta och amortering men inte en alltför snabb amorteringstakt. Tillgodoses deras behov av finansiella tjänster? Hur gott konsumentskydd är det att blancolånen ökar kraftigt, vilket Finansinspektionen själva menar att kreditrestriktionerna bidrar till? Eller att unga utan kötid och kontakter hänvisas till dyra andrahandslägenheter som minskar utrymmet att bygga upp ett buffertsparande eller en kontantinsats?

I konsultföretaget Evidens studie ”Effekter av kreditbegränsningar för unga förstagångsköpare” har Sveriges Byggindustrier kunnat visa att kreditrestriktionerna haft en markant påverkan på unga vuxnas möjlighet att köpa en nyproducerad etta. I centrala Stockholm utestängs 80 procent med nuvarande regelverk – utan det skärpta amorteringskrav som infördes i mars 2018 hade det varit cirka 60 procent. 

Åtgärder som så kraftigt minskar så mångas möjlighet att efterfråga en bostad kommer obönhörligen att minska utbudet.

I en annan studie har WSP bekräftat att inte ens en nyutexaminerad civilingenjör tjänar tillräckligt för att kunna köpa en nyproducerad etta i till exempel Solna, Sundbyberg eller Järfälla. Annorlunda uttryckt behövs en månadsinkomst på över 34.000 kronor för att kunna köpa en genomsnittlig nybyggd etta i Stockholms län. Och dessutom runt 300.000 i kontantinsats.

Med tanke på de extremt höga trösklarna in på bostadsmarknaden är det inte förvånande att nyproduktionen av bostäder i Stockholmsområdet riskerar att halveras de kommande åren. Åtgärder som så kraftigt minskar så mångas möjlighet att efterfråga en bostad kommer obönhörligen att minska utbudet. Särskilt som nyproduktionsmarknaden per definition är mer känslig för störningar då 99 procent av alla bostäder är befintligt bestånd. 

Problemet är inte heller enbart koncentrerat till Stockholmsområdet. SBAB har kunnat visa att en kvinna med två barn inte kan köpa en lämplig bostad i någon av Sveriges 20 största städer på grund av kreditrestriktionerna. Skandia har på motsvarande vis visat hur unga endast kan köpa en bostad i hälften av Sveriges 25 största städer.

Bostadsbyggandet utgör en betydande andel av BNP och fallet i nyproduktionen dämpar den generella tillväxten väsentligt. Att som Finansinspektionen blunda för detta och i stället peka på att andelen unga bolånetagare ökat, vilket också andelen unga i befolkningen gör, är att selektivt välja den fakta som passar den egna verklighetsbilden.