Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Bostadskrisen löses inte med friare hyressättning”

REPLIK. Bostadsbrist och segregation är verkliga problem som kräver verkliga lösningar, inte marknadsfundamentalistiska abstraktioner, skriver Hampus Andersson, avgående ordförande för S-studenter Malmö.

På DN Debatt (12/8) hävdar företrädare för Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan att bostadsbrist och flyktingmottagande kräver nya grepp i bostadspolitiken. Mer specifikt hävdar artikelförfattarna att bruksvärdessystemet för hyresrätter - vanligen benämnt ”hyresregleringen” - bidrar till segregation och bostadsbrist, varför det nu är hög tid att övergå till friare hyressättning som trumfar ideologiska skygglappar.

Det är därför ironiskt att artikeln så tydligt präglas av just ideologiska skygglappar. Som student i nationalekonomi fick även jag lära mig klassiskt ekonomiska abstraktionsmodeller som visar hur den fria marknadens konkurrens alltid strävar mot balans mellan utbud och efterfrågan. Artikelförfattarnas främsta forskningsstöd är en rapport som inte bygger på faktisk data utan på teoretiska antaganden i en marknad med perfekt konkurrens. Att verkligheten inte lever upp till teorins perfekta marknad utan istället dras med informationsassymetrier och marknadsmisslyckanden torde vara en given insikt för alla som vill hävda förnuftsbaserat oberoende.

Bostadskrisen löses inte med friare hyressättning, främst eftersom människor inte har råd att efterfråga de hyror det skulle innebära. Artikelförfattarna hävdar att hyrorna hålls för låga vilket minskar incitament för att bygga nya hyresrätter. Det är bara det att det i princip råder marknadshyror för nybyggnation i dag. Exempelvis kostar en nyproducerad etta i Barkarby cirka 7.000 kronor i månaden, vilket sannolikt är ungefär precis det marknaden orkar med. Ökningstakten av hyrorna bestäms dessutom genom principer för affärsmässighet.

Det finns samtidigt ingenting som tyder på att en friare hyressättning skulle leda till minskad segregation eller minskad bostadsbrist. Bevisen från andra länder säger istället det motsatta. Det allra tydligaste exemplet är kanske mitt nya hemland Storbritannien: ett land med total avtalsfrihet, skyhöga hyror och – just precis – skriande bostadsbrist.

Bostadsbristen är inte en produkt av hyresregleringen, utan uppenbart präglad av marknadsmisslyckanden. Allra tydligast är den osunda konkurrensen på byggmarknaden som alltmer liknar en kartellbildning. Sverige har Europas högsta byggkostnader och byggbranschen gör vinster som ligger långt över genomsnittet i övriga näringslivet. Där har Socialdemokratiska studentförbundet som exempel antagit Malmös motion om att inrätta offentliga byggbolag för att spräcka kartellbubblan och få fart på byggandet.

Bostadsbrist och segregation är verkliga problem som kräver verkliga lösningar, inte marknadsfundamentalistiska abstraktioner. Om man tittar på länder som bättre lyckats mota bostadskriser så finns flera exempel på fungerande lösningar. Österrike har lyckats klart bättre än Sverige genom att man länge haft en aktiv bostadspolitik med motsvarande 1 procent av BNP i offentliga investeringar i nybyggnation. Det är något en socialdemokratiskt ledd regering i Sverige borde ta efter.

DN Debatt.12 augusti 2016

Debattartikel

Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan:
”Hyresregleringen minskar inte bostadssegregeringen”

Repliker

Boendeforskaren Sven Bergenstråhle:
”Fel om boende i hyresrätt” 

Hampus Andersson, avgående ordförande för S-studenter Malmö och sociologistudent på University of Oxford:
”Bostadskrisen löses inte med friare hyressättning”

Slutreplik från Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan:
”S måste våga tänka om” 


Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.