Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Bostadsministern glömmer oss seniorer”

Det vore olyckligt om det statliga investeringsstödet för byggande av trygghetsbostäder och särskilda boenden drogs in, skriver Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna i svar till Mehmet Kaplan (17/3).

Det är aningen ironiskt att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) inleder sin artikel med ”Sverige behöver en långsiktig och hållbar bostadspolitik för alla”. Men inte på ett enda ställe i artikeln tas boendesituationen för oss seniorer upp. är vi omkring 2 miljoner svenskar som är 65 år och äldre, både antalet och andelen äldre i landet kommer att växa de närmaste åren. Särskilt när man blir äldre är bostaden viktig för livskvaliteten och hälsan. Och tvärtom – ett illa anpassat boende kan leda till isolering, utsatthet och skador. Det är därför märkligt att bostadsministern inte ens berör de svårigheter på bostadsmarknaden som vi seniorer möter.

I artikeln tas behovet av att öka rörligheten på bostadsmarknaden upp. Vi instämmer i detta, men frågan är hur detta ska ske om inga insatser riktas mot de många äldre som bor i hus eller större lägenheter men som inte flyttar främst på grund av två skäl. För det första på grund av att det inte finns något bra att flytta till och för det andra för att de inte har råd. Om bostadsministern har för avsikt att få till högre rörlighet på bostadsmarknaden – vilket gynnar alla – så bör han återkomma med förslag som gör att fler äldre får tillgång till ändamålsenliga bostäder och inte förlorar ekonomiskt på att flytta.

Sedan ett par år tillbaka har det funnits ett statligt investeringsstöd för byggande av trygghetsbostäder och särskilda boenden. I en hel del kommuner, men dock inte alla, har detta använts och slagit väl ut med stor efterfrågan på olika typer av äldrebostäder. I flertalet kommuner där det byggts trygghetsboenden har seniorer sålt villor och radhus, i många av dessa bor nu barnfamiljer. Denna rörlighet är positiv för alla – de äldre kommer till ett bättre anpassat boende medan barnfamiljerna som flyttar till hus säljer attraktiva lägenheter där yngre kan flytta in. På detta sätt klarar vi seniorer oss dessutom själva längre utan behov av vård och omsorg i hemmet.

Men tyvärr har regeringen i höstas aviserat att detta viktiga investeringsstöd för byggande av äldrebostäder inte ska få en fortsättning. Det vore mycket olyckligt och skulle knappast bidra till en bättre ”bostadspolitik för alla”. Från SPF Seniorernas sida uppmanar vi därför regeringen att göra detta stöd permanent och att utveckla det till fler användningsområden.

Bostadsministern har rätt i att det behöver byggas mer bostäder i Sverige generellt sett. Däremot framgår inte hur eller vilka medel staten tänker satsa på detta. En annan aspekt där vi delar åsikt är att det måste till ökad konkurrens i byggsektorn som kan leda till lägre byggkostnader. Som det ser ut i dag kan hyran för en tvåa på ett trygghetsboende kosta alltifrån cirka 4000 kronor i Karlstad till 10 000 kronor i Halmstad. Då ska man komma ihåg att pensionerna har sänkts tre gånger de senaste åren samtidigt som hyrorna gått upp. Lägg där till flyttskatterna som drabbar den som vill sälja sitt boende. Detta hindrar många seniorer från att flytta vilket motverkar rörligheten på bostadsmarknaden. Sänkta flyttskatter och lägre byggkostnader är därför av stor vikt i sammanhanget.

Om bostadsminister Kaplan (MP) verkligen har som ambition att skapa en ”bostadspolitik för alla” kan han inte fortsätta att ignorera seniorernas bostadssituation. Tyvärr är frågan man ställer sig efter att ha läst bostadsministerns artikel: var ska alla vi 2 miljoner seniorer bo någonstans?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.