Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Damberg förvränger våra besked”

SLUTREPLIK. Mikael Dambergs (S) kritik mot Moderaternas artikel (DN Debatt 8/1) klingar falskt – dels för att Damberg medvetet förvränger de besked vi gett, dels utifrån hur regeringen själva agerar, skriver Jessica Polfjärd (M).

Mest oroande är dock att näringsministern inte tar de utmaningar Sverige står inför på större allvar. Det senare bekräftar särskilt behovet av en gemensam alliansbudget för att lösa samhällsproblemen.

För samtidigt som det är glädjande att det är mycket som går bra för Sverige, sett till jobb och ekonomi, så finns också allvarliga klyftor.

Närmare en miljon människor befinner sig i utanförskap och bidragsberoende och tusentals unga lämnar varje år grundskolan utan godkända betyg. Vi har en trygghetskris där var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde och Polisen saknar förutsättningar att göra sitt jobb. I stället för att driva en politik som bidrar till att svenska företag växer - i hela landet - straffbeskattar regeringen svenska jobb.

Därför behöver Sverige en ny moderatledd alliansregering. Vårt land har inte råd med att vi väntar med att göra något åt utvecklingen. Därför vill Moderaterna att Alliansen lägger fram en gemensam budget så snart som möjligt. Så kan vi lägga grunden för fler svenska jobb och att det alltid lönar sig att arbeta mer än att leva på bidrag, för ökad undervisningstid i skolan och minst 2.000 fler poliser på våra gator.

Oavsett vad Damberg försöker ge sken av så har vi från början varit tydliga med att det för oss inte är aktuellt att varken bilda regering eller budgetförhandla med Sverigedemokraterna.

Däremot kan vi inte avstå från att lägga fram reformer som Sverige behöver utifrån hur andra partier kan agera. Vi ska i stället söka stöd för vår politik i hela riksdagen då förutsättningar finns. Det kommer dock aldrig innebära att vi kompromissar med våra grundläggande värderingar.

Att Damberg väljer att kritisera detta är inget annat än hyckleri. Regeringen har till exempel öppet sökt Sverigedemokraternas stöd för sitt förslag om nya upphandlingsregler och vad gäller synen på fristående verksamheter i välfärden. I opposition fällde Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet delar av alliansregeringens budget med stöd av just Sverigedemokraterna.

För att värna Sveriges styrka och sammanhållning krävs en politik som prioriterar jobb framför bidrag och skapar bättre förutsättningar för tillväxt och konkurrenskraft. Tack vare Alliansens ansvarsfulla ekonomisk politik klarade Sverige finanskrisen bättre än många andra länder, över 300.000 jobb växte fram och utanförskapet pressades tillbaka.

Nu behöver mer göras för att Sverige ska hålla ihop. Då duger det inte med en näringsminister eller en regering som i tider av högkonjunktur låter de stora samhällsproblemen försvinna i statistiken och endast ser det som går bra.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.