Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”De digitala appjättarna dränerar vården på resurser”

SLUTREPLIK DN DEBATT 17/5. Vi behöver inte ett fåtal stora bolag som sitter i Jönköping och slurpar upp skattepengar, utan att ha kontakt med och kunna hänvisa patienten vidare till en vårdcentral där hen bor, skriver Jonas Sjöstedt (V) och Karin Rågsjö (V).

Några av de vanligaste dödsorsakerna, såsom till exempel hjärtsjukdom, stroke och cancer är vanligare bland dem med kort utbildning. Hos gruppen kvinnor med endast grundskoleutbildning har medellivslängden nästan inte ökat alls under de senaste tjugo åren, medan livslängden har ökar i grupper med gymnasial- och eftergymnasial utbildning. Där spelar den ojämlika tillgången till vård in.

En anledning till att människor har olika lätt att få vård har att göra med vinster i välfärden. De höga vinstmarginalerna dränerar inte enbart vården på resurser och gör att mindre pengar finns kvar till de gamla och multisjuka, utan incitamenten för att öka vinsterna gör dessutom att de privata vårdföretagen prioriterar lättbehandlade patientgrupper på bekostnad av svårt sjuka.

Intresset för höga vinster ser vi också hos de digitala vårdgivarna, som på olika sätt navigerar runt systemet för att kunna maximera sina vinster. De största appläkarbolagen, Kry och Min doktor samarbetar båda med varsin privat vårdcentral i Jönköping. Detta syns inte för den patient som söker vård hos appläkarna, men det har stor betydelse för vad vården kostar landstinget patienten bor i. Som patient betalar du den patientavgift som gäller i ditt landsting, men därtill läggs en extra avgift på för att du går till en läkare utanför det landsting du bor i. Denna summa betalas av patientens hemlandsting och seglar rakt ner i de privata bolagens fickor.

I sin debattreplik skriver Kry att de på två år genomfört över 350.000 patientmöten och står för cirka två procent av alla läkarbesök i primärvården. En andel som än så länge är relativt låg, men de digitala vårdbesöken ökar snabbt. Detta medför att kostnaderna för vård som sker utanför patientens eget landsting ökar lavinartat och därmed plockar resurser från övrig vård. De digitala appjättarna dränerar på så sätt den offentligt finansierade hälso- och sjukvården på andra patienters bekostnad.

Att primärvården tar hjälp av digitaliseringen för att bli snabbare, effektivare och tillgängligare är vi som sagt positiva till. Men vi behöver digitala vårdlösningar som är kopplade till landstingens vårdcentraler och där patienten kan slussas vidare till en fysisk mottagning i de fall det behövs. Vi behöver inte ett fåtal stora bolag som sitter i Jönköping och slurpar upp skattepengar, utan att ha kontakt med och kunna hänvisa patienten vidare till en vårdcentral där hen bor.

Att Liberalerna i sin debattreplik ohämmat hyllar de privata läkarapparna utan att vilja se hur dessa framför allt riktar in sig på lättbehandlade patienter och höga vinster är inget som förvånar. Stockholms läns landsting, högerns skyltfönster där borgarna styrt i snart 12 år, är helt överlämnad till marknaden. Där är haveriet med Nya Karolinska det tydligaste resultatet på en verksamhet som snarare gynnat storföretagens vinstmarginaler än patienterna. Det är dags för en vård för alla, inte för näringslivet.

DN Debatt.17 maj 2018

Debattartikel

Jonas Sjöstedt (V), partiledare och Karin Rågsjö (V), vårdpolitisk tales­person:
”Ökad ojämlikhet när digital vård växer med privata appar”

Repliker

Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot, Hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson och Mathias Sundin (L), riksdagsledamot, skattepolitisk talesperson:
”Privata företag behövs för att utveckla digital vård”

Johannes Schildt, vd och grundare Kry; Livia Holm, Sverigechef Kry och Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare, Kry:
”Tråkigt att företag som vårt utmålas som något negativt”

Mikael Hoffmann, läkare och chef för stiftelsen NEPI – nätverk för läkemedelsepidemiologi och Håkan Nordgren, skärgårdsläkare och chef för vårdcentral i Stockholms skärgård:
”Hur ska vård efter behov vägas mot tillgänglighet?”

Slutreplik från Jonas Sjöstedt (V) och Karin Rågsjö (V):
”De digitala appjättarna dränerar vården på resurser”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.