Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Det gäller givetvis också humaniora”

Humtanks inspel om att migration i lika hög grad är ett kulturellt som ett socio-ekonomiskt fenomen är välkommet och viktigt, skriver representanter för Delmi.

Delmi välkomnar förslagen från de fyra forskarna från tankesmedjan Humtank som lyfter fram migrationens mänskliga och kulturella sidor och statistikens begränsningar (29/4). Delmi ska vara en länk mellan forskare, beslutsfattare och allmänhet. Det gäller självklart även forskare inom humaniora. Etnologi, religionsvetenskap och historia är bra exempel på discipliner som kan ge viktiga bidrag till vår samlade kunskap om migration och integration. Forskning behövs såväl ur migranternas egna som ur mottagarsamhällets och ursprungssamhällenas perspektiv.

Forskningen behöver arbeta med olika metoder för att allmänhet och beslutsfattare ska kunna få en fördjupad förståelse av komplexa samband. Språk, kultur, värderingar och kunskap om internationaliseringens betydelse för konstens utveckling är centrala frågor i migrationens kölvatten. Migration är även ett ämne för konstnärliga uttryck och yttrandefrihet eller en konsekvens av bristen på yttrandefrihet. För journalister och konstnärer är detta ett väsentligt område att belysa i olika former. Delmi studerar bland annat hur migration, kultur och svenskhet beskrivs i den allmänna debatten.

Vi menar allvar med att studera mångfaldsfrågor systematiskt ur flera infallsvinklar. Delmi bjuder in forskarvärlden att komma med förslag på konkreta studier utifrån pågående forskning, i tillägg till de studier som redan planerats.

Delmi kommer också att ge ut en rad kunskapsöversikter som ska ge ett mer fylligt och historiskt sammanhang till dagens migrationspolitiska frågor. Samtidigt behöver underlagen för politiska beslut formuleras på ett konkret och handfast sätt. Förutom statistik och studier kommer därför Delmi att arbeta med rekommendationer och korta policyinriktade sammanfattningar av forskning – så kallade policy briefs. Detta är vanligt internationellt men saknas i Sverige och fyller därför en viktig lucka.

Politiska beslut i vår tids mest samhällsomdanande fråga bör ta spjärn mot en allsidig och stark kunskapsvall. I detta avseende är Humtanks inspel om att migration i lika hög grad är ett kulturellt som ett socio-ekonomiskt fenomen en viktig insikt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.