Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Det nya avtalet är tandlöst”

REPLIK DN DEBATT 19/7. Andreas Tolf, och Gabriella Irsten hävdar att det internationella avtalet gällande förbudet av kärnvapen är starkt i DN Debatt. En genomgång av avtalet visar dock att så inte är fallet, skriver Arash Heydarian Pashakhanlou, biträdande lektor i Krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

För det första stöddes inte förbudet av en enda stat som faktiskt har kärnvapen. Tvärtom gjorde exempelvis USA, Storbritannien och Frankrike klart i ett gemensamt uttalande att de inte ämnar signera, ratificera eller någonsin ta del av det här avtalet. Det är svårt att se hur en kärnvapenfri värld kan uppnås när alla kärnvapenländer motsätter sig avtalet.

Det gjorde även alla NATO-medlemmar och en rad andra stater som inte har kärnvapen. De har därmed ingen juridisk skyldighet att hålla sig till avtalet vilket gör kärnvapenförbudet än mer tandlös. För att försvara sig gentemot den här typen av kritik påstår Tolf och Irsten att ”när normer förändras, påverkas alla stater oavsett om de är med i avtalet eller inte, vilket erfarenheterna från andra vapenförbud visat.”

Den här jämförelsen är dock missvisande. Detta eftersom avtalet om kärnvapenförbud exempelvis är betydligt svagare än konventionen om förbud mot kemiska vapen och inte innehåller alla de juridiska och tekniska åtgärder som krävs för att uppnå en kärnvapenfri värld. Dessutom är normer inte tillräckliga för att förhindra användandet av vapen. Trots instiftandet av konventionen om förbud mot kemiska vapen och den starka internationella normen mot nyttjandet av dessa vapen har kemiska vapen t.ex. använts under det pågående kriget i Syrien enligt FN. Tolf och Irstens argument håller därmed inte i det här avseendet heller.

Faktum är att det internationella avtalet gällande förbudet av kärnvapen är svagt. Vi kommer därför att få fortsätta att leva i en värld full av kärnvapen, vare sig vi önskar det eller inte.

DN Debatt.19 juli 2017

Debattartikel

Andreas Tolf, Svenska läkare mot kärnvapen, och Gabriella Irsten, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet:

”FN-avtalet banar väg för en värld utan kärnvapen”

Repliker

Arash Heydarian Pashakhanlou, biträdande lektor i Krigsvetenskap vid Försvarshögskolan:

”Det nya avtalet är tandlöst”

Slutreplik

Andreas Tolf, Svenska läkare mot kärnvapen, och Gabriella Irsten, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet:

"Att ändra normer tar tid och möts alltid av motstånd"

Läs fler artiklar. Till DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.