Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Det sexfientliga samhället är problemet”

REPLIK. Att porren har blivit den enda inspirationskällan till sex är förvisso problematiskt. Men det är inte porren som är problemet. Problemet är att vi lever i ett sexualfientligt samhälle som stigmatiserar, skam- och skuldbelägger sex, och konsekvent förtrycker alla uttryck för mänsklig sexualitet, skriver Carl Johan Rehbinder.

Moralens väktare måste emellanåt göra sin stämma hörd. I en sensationsladdad och alarmistisk artikel ropar de efter en "haverikommission" mot porrens “skadliga verkningar” (DN Debatt 14/10). De vill kopiera britternas vidriga censursystem som bara skapar mer skam och skuld, samt därtill statlig åsiktsregistrering. Porren påstås därtill obegripligt nog vara rasistisk, samt att ”porr är inte sex”, vilket väl delvis är sant, på samma sätt som Magrittes berömda konstverk med en bild av en pipa inte är en pipa. Sanningen är dock att porr helt enkelt är just skildringar av sex i text, bild eller film, i syfte att stimulera sexuellt – så visst är det sex. Kanske är det dags att sluta moralisera och inse att sex faktiskt inte är farligt – inte skildringar av sex heller.

Att påstå att "forskning och vetenskapliga studier om porr visar att porren utgör katalysator och inspiration till mäns sexuella aggressioner" är förstås falskt – precis som 1980-talets paranoida idéer om videovåldet. Det finns ingen forskning som visar att det har gjort folk mer våldsamma, och det finns inga belägg för att porr gör folk mer sexuellt våldsamma. Det är moralpanik. Jazzen, dansbaneeländet, serietidningarna, hårdrocken, videovåldet och rollspelandet – igen.

Människan är en sexuell varelse, och vi är intresserade av sex. Sex är vackert att titta på, kul att göra och att fantisera om. Sex är hälsosamt, roligt, skönt, ett bra sätt att skapa goda relationer. Sex är nödvändigt för vår arts överlevnad. Inte bara för barnalstrande, men också för positiv social anknytning.

Att porren har blivit den enda inspirationskällan till sex är förvisso problematiskt – men även detta är ett symptom på något annat. Det är inte porren som är problemet. Vi lever i ett sexualfientligt samhälle som stigmatiserar, skam- och skuldbelägger sex, och konsekvent förtrycker alla uttryck för mänsklig sexualitet. DÄR ligger problemet. Vi ser inte sex, vågar inte prata om sex - många vågar inte ens tala om sex med sin partner. Porren kan för många vara den enda vägen till att få någon som helst inspiration till sex. Mer skam, skuld och censur gör inte situationen bättre.

Porr är inget nytt. Så länge som vi har kunnat avbilda varandra har vi också avbildat människor som har sex. Porr är inte ett tecken på ett sjukt samhälle. Det är snarare tvärtom. I diktaturer lyser all porr och annat snusk med sin frånvaro. I fria länder med lättillgängligporr är jämställdheten alltid större än i de länder där porren är förbjuden. Porren har därtill betytt oerhört mycket som positiva inspirationskällor för dem som har en icke-normativ sexuell läggning.

Vi behöver inte mindre porr. Vi behöver mer erotisk inspiration, i såväl skolundervisning som för vuxna. Det får vi genom uppmuntran, inte repression. Recensera porr på kultursidorna i de stora tidningarna, ge konsumenttips om vad som håller hög kvalitet. Det finns bra exempel på respektfull, lekfull, sexig porr som inspirerar.

Låt inte prussiluskorna vinna.

DN Debatt. 15 oktober 2016

Debattartikel

Företrädare för organisationer och politiska partier:
”Låt haverikommission utreda porrens skadliga verkningar”

Repliker

Carl Johan Rehbinder, sexpedagog och relationscoach:
”Det sexfientliga samhället är problemet”

Lotta Cewers:
”Förlegad bild av kvinnors sexualitet”

Slutreplik från företrädare för organisationer och politiska partier:
”Forskning visar porrens skadeverkningar” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.