Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Djurhållning, miljö och antibiotikaresistens viktiga aspekter”

REPLIK. Det är synd att Car B Hamilton (DN Debatt 8/2) i sin iver att diskutera köttproduktion helt missar aspekterna kring djurhållning, miljö och antibiotikaresistens. Ska vi klara av att ha en hållbar livsmedelsproduktion framöver så kan vi inte bara blint kolla på prislappen i köttdisken för verkligheten är mer komplicerad än vad Hamilton ger sken av, skriver Eskil Erlandsson (C).

All mat som går att köpa och som serveras i Sverige ska vara sund och säker och den ska vara ärligt märkt. Fusk och bedrägeri är inte tillåtet och ska bekämpas. Att människor upprörs över att utländskt kött säljs som svenskt handlar inte om köttprotektionism utan om att vi som konsumenter inte vill bli lurade. Vi vill veta vad det är vi köper och hur den produkten påverkat miljön och människan. För att motverka exempelvis antibiotikaresistens så är det i produktionen som de stora riskerna finns.

Antibiotikaresistens är en av de stora samhällsutmaningarna vi står inför. Redan i dag klarar vi inte av att behandla människor för enkla åkommor då bakterierna blivit resistenta mot antibiotika. Tyvärr är det allt för många som i för stor grad använder antibiotika i förebyggande syfte i djurhållningen. Sverige är ett av de länder som använder minst antibiotika i djurhållningen. Självklart ska sjuka djur behandlas men att använda stora mängder antibiotika i stället för att ha en för djuren hälsosam djurhållning är inte hållbart.

Vi ska inte heller blunda för att livsmedelsproduktionen också påverkar miljön. Beroende på vilka metoder man använder och vilka insatsvaror som finns så blir påverkan större eller mindre. De svenska lantbruken ligger här också i framkant vad gäller effektiv markanvändning vilket minskar läckage som bidrar till övergödning men också vad gäller effektiv energianvändning.

Frihandel är viktigt inte minst som verktyg för att lyfta människor ur fattigdom. Inte minst är Sverige ett exempel på detta där vår export bidragit stort till att bygga upp vårt samhälle. Vi ska heller inte förbjuda mat i Sverige som är sund och säker att äta. Kampen för bättre miljö och minskad antibiotikaresistens måste vi föra på internationell nivå, bland annat i EU där Marit Paulsens kamp för bättre djurvälfärd måste fortsätta.

Men vi som vanliga konsumenter kan redan i dag göra vårt för att minska miljöproblem och minska risken för antibiotikaresistens. Som konsumenter i mataffären får vi mer och mer makt när det blir mer och mer transparent i mataffären var maten kommer ifrån och hur den har producerats. Vi har där och då chansen att se till att vår matkonsumtion bidrar till en mer hållbar värld genom att välja produkter vi vet produceras på ett mer hållbart sätt.

Aktiva val i mataffären är inte köttprotektionism. Att välja produkter efter dess påverkan på djur, natur och människa är inget annat än sunt bondförnuft.

DN Debatt. 8 februari 2016

Debattartikel

Carl B Hamilton, ekonomiprofessor och tidigare Liberal riksdagsledamot:
”Gör upp med den svenska köttprotektionismen”

Repliker

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood med kedjor som Willys och Hemköp:
”Konsumenterna vill veta köttets ursprung”

Eskil Erlandsson, riksdagsledamot (C), fd landsbygdsminister:
”Djurhållning, miljö och antibiotikaresistens viktiga aspekter”

Helena Jonsson, förbundsordförande LRF:
”Sverige borde producera större del av världens kött”

Johan Beck-Friis, leg veterinär, informationschef Sveriges veterinärförbund:
”Hamiltons osmakliga ironi”

Inge Gerremo, konsult i globala livsmedelsfrågor:
”Sverige behöver en livsmedelsstrategi”

Ulf Magnusson, professor och veterinär, SLU:
”Hamilton har svårt för oberoende forskare” 

Forskare och studenter vid SLU:
”Det är skillnad på kött och kött”

Slutreplik från Carl B Hamilton:
”Kött-eliten driver svenska köttbönder ur marknaden” 

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.