Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 17:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/en-abort-kan-liknas-vid-ett-partiellt-sjalvmord/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”En abort kan liknas vid ett partiellt självmord”

REPLIK DN DEBATT 17/10. Ur vårdens verklighetsperspektiv skulle man om något kunna likna en abort vid ett ”partiellt självmord”. Känsloyttringarna är liknande, ofta sorg, förtvivlan och smärta men också ambivalens, beslutsamhet, tillit och lättnad, skriver Annika López, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Norrtälje sjukhus.

Med intresse läste jag Torbjörn Tännsjös artikel där han för ett filosofiskt resonemang runt ett uttalande som påven har gjort. I uttalandet ska anlitandet av en läkare, för att få en abort utförd, liknas vid inhyrning av en professionell mördare för att röja någon ur vägen.

Hur resonerar Torbjörn Tännsjö när han väljer att skriva en så lång debattartikel med denna filosofiska vinkling? Vilken påverkan på oss i samhället önskar Torbjörn Tännsjö uppnå? Vilket är hans syfte?

Det är oundvikligt att fundera över detta efter ett långt arbetsliv inom svensk kvinnosjukvård. Genast inser man vilken okunnighet som råder kring abort. Kvinnokroppen är fantastisk och kan ge liv, men inte i alla lägen och inte till vilket pris som helst. För den skull behöver inte den kristna etiken avfärdas. I dag kan en kvinna som självständigt fattar beslutet att genomgå abort också självständigt inta tabletter. Läkarens och barnmorskans roll är i de flesta fall informativ, lyssnande och stöttande. Makten och ansvaret över beslutet ligger i de flesta fall äntligen hos kvinnan själv. Detta tack vare framgångsrik forskning.

Ur vårdens verklighetsperspektiv skulle man om något kunna likna en abort vid ett ”partiellt självmord”. Känsloyttringarna är liknande, ofta sorg, förtvivlan och smärta men också ambivalens, beslutsamhet, tillit och lättnad.

Självmord är inte olagligt och psykiatrin arbetar på olika sätt förebyggande för att minska antalet självmord och vi som arbetar inom kvinnosjukvården arbetar ständigt förebyggande för att minska antalet aborter.

Likt Torbjörn Tännsjö har vi alla varit befruktade ägg som utvecklats och senare fått självständigt liv genom en kvinnas livmoder. I dag ligger mängder med befruktade ägg i frysar runt om i världen efter provrörsbefruktning. Majoriteten av dessa befruktade ägg förs aldrig in i någon livmoder utan kasseras, eller ja aborteras. Det är kanske här som de flesta aborter utförs i dag?

Abortlagstiftningen kom till i Sverige på 70-talet med enda syfte att ge skydd till utsatta kvinnor i samhället. I många av våra samhällen är kvinnors utsatthet fortfarande stor. Arbete för att bekämpa rekrytering av inhyrda professionella mördare och hindra uppkomst av mördare samt personer som slår och våldtar inom familjer måste fortgå. Så länge dessa företeelser fortfarande finns och så länge mänskligheten överlever kommer det ”partiella självmordet”, aborten fortsatt ha sitt nödvändiga berättigande i vårt samhälle.

Kvinnosjukvården i Sverige tillhör den bästa i världen. Vi som arbetar inom kvinnosjukvården ska fortsatt sträva efter att ge alla kvinnor god vård i livets alla skeenden, både de som är gravida, inte kan bli gravida och de som önskar genomgå abort.

DN Debatt.17 oktober 2018

Debattartikel

Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi vid Stockholms universitet:
”Påven uttalande om abort avslöjar en tveksam etik”

Repliker

Annika López, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Norrtälje sjukhus:
”En abort kan liknas vid ett partiellt självmord”

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.