Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 14:58 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/en-grovt-missvisande-bild/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”En grovt missvisande bild”

REPLIK. Sveriges kliniska psykologers förening, en yrkesförening inom Sveriges Psykologförbund, föreslår på DN Debatt den 15 juli 2016 att en nationell vårdgaranti införs för behandling hos psykolog. Tyvärr är det ett grovt missvisande sätt att beskriva vad som krävs för att minska den psykiska ohälsan, skriver representanter för Akademikerförbundet SSR.

Det råder ingen tvekan om att tillgången till psykologisk behandling måste utökas och vi håller med om det behövs fler psykologer. Men det är bara en del av svaret på hur vi kommer till rätta med den oroväckande ökningen av psykisk ohälsa. Ur ett patientperspektiv är det viktigt att det finns en bredd av professioner som arbetar med psykisk ohälsa. Att som Sveriges kliniska psykologers förening kräva vårdgaranti hos psykolog är att driva ett särintresse och inte att sätta patientnyttan i centrum.

Det är också viktigt att klargöra att psykologisk behandling inte är samma sak som behandling av psykolog. Att det ska behöva påpekas är lite genant.

Psykologisk behandling innebär att bota eller lindra patientens besvär med hjälp av systematiska och teoretiska psykologiska metoder. För att självständigt bedriva psykoterapi krävs legitimation som psykoterapeut. Psykologer har grundläggande psykoterapikompetens i sin grundutbildning, medan andra yrkesgrupper, bland andra socionomer och beteendevetare, kan bygga på en sådan kompetens och vidareutbilda sig till legitimerade psykoterapeuter.

Primärvården har brist på personal med den bredd av kompetens som krävs för att ta emot alla patienter med psykisk ohälsa. Den reform som innebar att primärvårdens uppdrag vidgades till att omfatta första linjens psykiatri innebar inte att specialistkompetenser följde med.

Trots att psykisk ohälsa dominerar bland diagnoser i primärvården speglar bemanningen inte patienternas behov. Behandlingsteam med olika kompetenser är nödvändiga för ett lyckat resultat och den största bristen i dag gäller psykoterapeuter.

Lindrig psykisk ohälsa kan ha sin grund i tillfälliga livskriser. Det kan handla om separationer, dödsfall, ekonomi, relationer, oro för barnen, stress i arbetslivet eller arbetslöshet. Många behöver råd och information om sina sociala rättigheter, utöver samtal. För ett lyckat behandlingsresultat krävs en helhetssyn på patientens livssituation och symtom. Annars riskerar man att missa kunskap om psykosociala eller fysiska faktorers orsaker till ohälsan.

När människor med psykosociala problem utreds och behandlas av personal med otillräcklig kompetens och därmed inte får hjälp att lösa de psykosociala problemen, tenderar patienterna att återkomma gång på gång för andra eller samma symtom. Socionomen är hälso- och sjukvårdens psykosociala expert och utbildad i socialt arbete för att analysera och åtgärda sociala problem.

Behovet av fler legitimerade psykoterapeuter med varierande grundutbildning är mycket stort i dag. Stora pensionsavgångar väntas och en av de stora utbildningsinstitutionerna läggs ner av ekonomiska skäl. Det är starkt oroande i ett läge där den psykiska ohälsan ökar kraftigt. Att då som Sveriges kliniska psykologers förening torgföra en vilseledande bild av situationen tycker vi är olyckligt.

DN Debatt.15 juli 2016

Debattartikeln
Sveriges kliniska psykologers förening:
”Inför nationell vårdgaranti för behandling hos psykolog” 

Repliker
Sveriges kliniska psykologers förening:
”Självklart behövs fler yrkesgrupper”
Representanter för Akademikerförbundet SSR:
”En grovt missvisande bild” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.