Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Enskilda bedömares noteringar inte offentliga”

REPLIK. Vinnovas bidragsbeslut baseras på rekommendationer från bedömningsmöten. Inför bedömningsmötet gör de enskilda bedömarna noteringar i Vinnovas digitala verktyg. Dessa noteringar är minnesanteckningar och inte allmänna handlingar enligt domen från kammarrätten, skriver Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren.

Som generaldirektör för Vinnova håller jag offentlighetsprincipen högt och det är självklart viktigt att våra rutiner följer den.

Bedömningsprocessen för bidrag har följt samma principer sedan Vinnova bildades 2001 och drivs i enlighet med en dom från kammarrätten 2009 (mål-nr-3710-09).

Vinnovas bidragsbeslut baseras på rekommendationer från bedömningsmöten. Vid mötena gör gruppen en samlad bedömning utifrån deltagarnas olika perspektiv.

Protokoll och beslut är allmänna handlingar. I protokoll framgår också vilka som varit bedömare och eventuell jäv.

Inför bedömningsmötet gör de enskilda bedömarna noteringar i Vinnovas digitala verktyg. Dessa noteringar är minnesanteckningar och inte allmänna handlingar enligt domen från kammarrätten.

I debattartikeln efterfrågas möjlighet att granska systematiken i medelstilldelningen. Att bidrag fördelas jämnt mellan män och kvinnor är högt prioriterat i Vinnovas verksamhet. Vi följer aktivt upp bidragstilldelning till män respektive kvinnor. Det redovisar vi bland annat i årsredovisningen.

Offentlighetsprincipen är en grundpelare för vårt arbete. Vi arbetar också ständigt med att utveckla våra arbetssätt för att på bästa sätt förvalta förtroendet att stärka Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt.

DN Debatt. 2 februari 2017

Debattartikel

Carl-Johan Eberstein, Mattias Höjer och Agnes Wold:
”Forskningsråden kringgår offentlighetsprincipen”

Repliker

Sven Stafström, generaldirektör Vetenskapsrådet:
”Det samlade yttrandet är offentligt”

Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova:
”Enskilda bedömares noteringar inte offentliga”

Slutreplik från Carl-Johan Eberstein, Mattias Höjer och Agnes Wold:
”Offentlighetsprincipen bör bejakas – inte bekämpas” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.