Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Ett undertecknande kan ytterst riskera rikets säkerhet”

REPLIK DN Debatt 13/1. Statsminister Stefan Löfven måste ta sitt ansvar, sätta ner foten och se till att Sverige i stället för en rimlig och väl avvägd säkerhetspolitik, skriver Jonas Jacobsson Gjörtler (M) och Hans Wallmark (M).

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och hennes departementskollega Margot Wallström vill att Sverige skriver under FN:s kärnvapen­konvention. Det är en aktivistisk linje som är allvarlig och olycklig. I en tid av ökad oro kan ett undertecknande äventyra Sveriges relationer med viktiga samarbetspartners och därmed ytterst riskera rikets säkerhet.

Statsminister Stefan Löfven måste ta sitt ansvar, sätta ner foten och se till att Sverige i stället för en rimlig och väl avvägd säkerhetspolitik. Det fungerar dessutom inte med dubbla budskap. Regeringen har fattat beslut om att en utredning ska se över konventionen och dess konsekvenser med redovisning i oktober. Och mot ett uttalat tveksamt försvarsdepartement står nu UD med den av Lövin senast framförda hållningen. Vad är det som egentligen gäller?

Hälften av världens kärnvapenstridsspetsar finns i Ryssland. Det är så vår verklighet ser ut. I vårt närområde finns laddningar som kan riktas mot oss. Naturligtvis är kärnvapen ett grundläggande hot mot vår globala existens men i Kaliningrad finns de för att brukas i Östersjöregionen.

För att öka vår säkerhet har Sverige under de senaste åren arbetat mycket hårt för att fördjupa samarbetet både med Nato och med USA. Detta har skett i brett politiskt samförstånd. Försvarsmakten var i våras väldigt tydlig med hur viktigt det är för svensk säkerhet att kunna tillhöra samarbeten som Nato.

Enligt flera experter kan en anslutning till konventionen allvarligt skada Sveriges försvarspolitiska samarbete med Nato, USA, Frankrike och UK. De mycket tydliga signalerna från våra partners visar att så kan bli fallet.

Om den rödgröna regeringen går vidare, som Lövin och UD tycks vilja, och undertecknar konventionen riskerar de rödgröna alltså inte bara existerande samarbeten med enskilda länder. Dessutom stänger man framtida möjligheter att bli medlem i Nato och därmed möjligheten att omfattas av de bindande försvarsgarantierna. Det är ett mycket långtgående steg att ta.

Då konventionen har en mycket liten chans att bidra till en reell kärnvapennedrustning blir det allt tydligare att den rödgröna regeringen ägnar sig åt naiv plakatpolitik. I och med att avtalet saknar verifikationsmekanismer är möjligheterna till uppföljning små eller obefintliga. Detta medger utrikesminister Margot Wallström. Inte heller innehåller avtalet krav på ömsesidig nedrustning. På vilket sätt skulle världen bli säkrare om västmakterna ensidigt avvecklar sina vapen, medan Nordkorea, Ryssland, Kina behåller sina? Lövin och Wallström är svaret skyldiga.

Kärnvapennedrustning är viktigt och det är lätt att bli frustrerad över att det går trögt på nedrustningsområdet. Men den allvarliga bristen på framsteg i nedrustningsarbetet får inte göra att Sverige fattar ogenomtänkta beslut som får negativa konsekvenser för vår säkerhet. Sverige måste i stället öka försvarsförmågan med ett stärkt försvar och ett medlemskap i Nato. Det vilar ett tungt ansvar på Stefan Löfven att ta itu med vice statsminister Isabella Lövin och utrikesminister Margot Wallströms naiva syn ifall den nu inte råkar även vara hans egen.

DN Debatt.13 januari 2018

Debattartikel

Isabella Lövin (MP), språkrör:
”Sverige bör skriva under FN:s kärnvapenkonvention” 

Replik

Jonas Jacobsson Gjörtler (M) och Hans Wallmark (M):
”Ett undertecknande kan ytterst äventyra riskera rikets säkerhet”

Slutreplik från Isabella Lövin:
”Naivt tro att kärnvapen inte kommer att användas”

Läs fler artiklar på DN Debatt. 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.