Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Ett värdlandsavtal räcker inte”

REPLIK. Det tycks nu som att den rödgröna regeringen efter mycket intern vånda snart överlämnar den länge emotsedda lagrådsremissen om det svenska avtalet om värdlandsstöd med Nato (DN Debatt 28/2). Men detta, i och för sig välbehövliga steg, förändrar inte det faktum att Sverige behöver utforma en färdplan mot ett Nato-medlemskap, skriver moderaterna Karin Enström och Hans Wallmark.

Utrikes- och försvarsministern slår fast att Sverige behöver en tydlig försvars- och säkerhetspolitik som är starkt förankrad i en uppdaterad omvärldsanalys. Tyvärr finns det anledning att befara att analysen varken är särskilt tydlig eller uppdaterad. Den vilar snarast på ideologiska minnen från fornstora dagar.

De rödgrönas säkerhetspolitik är långt ifrån så tydlig, långsiktig, stabil och ”värnad från snabba partitaktiska utspel” som Wallström och Hultqvist vill göra gällande. Ett exempel är de senaste veckornas rabalder där toppolitiker inom Miljöpartiet öppet hotat att rösta ned värdlandsavtalet. Socialdemokraterna tycks nu lösa de interna motsättningarna genom att gå med på att ta in skrivningar i propositionen som Peter Hultqvist inför Folk och Försvars rikskonferens för några veckor sedan avfärdade med orden ”myter, lögner och rena felaktigheter”. Försvarsministern hade då rätt som attackerade den typen av vandringssägner. Därför är det mycket olyckligt att nu legitimera dessa för att hålla ihop regeringsunderlaget.

Vi ska solidariskt kunna ge och ta emot militär hjälp från andra länder. Här är värdlandsavtalet med Nato centralt. På så vis kan vi bland annat juridiskt säkerställa att vårt stöd i samband med gemensamma övningar och krishanteringsinsatser blir så effektivt som möjligt. All verksamhet som sker på vårt territorium måste vara godkänd av Sverige. Men ett värdlandsavtal är inte tillräckligt.

Rysslands illegala annektering av Krim och landets aggressiva agerande i östra Ukraina är den största säkerhetspolitiska förändringen i vårt närområde. Den ryska aggressionen har rubbat och försämrat förutsättningarna för den europeiska säkerheten för lång tid framöver, oavsett hur Sverige ställer sig till ett Nato-medlemskap.

På grund av Rysslands aggressiva agerande i Ukraina har det uppstått en allt tydligare linje mellan Nato-medlemmar och icke Nato-medlemmar. Så länge vi behåller den svenska militära allianslösheten kommer våra försvarspolitiska samarbeten bara att kunna sträcka sig till det som ligger inom det fredstida, bortom det saknas bindande garantier. Ett svenskt värdlandsavtal med Nato har många fördelar men det stärker inte Sveriges säkerhet och förmåga som ett svenskt Nato-medlemskap med solidariska försvarsförpliktelser skulle göra.

Det är tillsammans med andra länder som vi bygger säkerhet. Ett värdlandsavtal med Nato är ett bra första steg, men vi får inte stanna där. Det försämrade säkerhetspolitiska läget gör att vi måste stärka vår egen försvarsförmåga och i nära dialog och helst tillsammans med Finland utforma en tydlig färdplan för ett svenskt medlemskap i Nato.

DN Debatt. 28 februari (2)

Debattartikel

Margot Wallström (S), Utrikesminister; Peter Hultqvist (S), Försvarsminister; Pernilla Stålhammar (MP), säkerhetspolitisk talesperson och Jakop Dalunde (MP), försvarspolitisk talesperson:
”Värdlandsavtalet rubbar inte principen om militär alliansfrihet”

Repliker

Karin Enström, utrikespolitisk talesperson (M) & Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson (M):
”Ett värdlandsavtal räcker inte”

Stig Henriksson (V), försvarspolitisk talesperson:
”V säger nej till Värdlandsavtalet”

Slutreplik från försvarsminister Peter Hultqvist:
”Vi behöver ingen färdplan till Nato-medlemskap” 

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.