Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Export av krigsmateriel är inte frihandel”

Det är oroande att de 31 direktörerna försöker få frågan om export av krigsmateriel att handla om frihandel. Vår civila handel med omvärlden behöver inte, och bör inte, vara beroende av vår krigsmaterielexport, skriver Liberala ungdomsförbundet.

På fredagens DN Debatt föreslog 31 svenska näringslivsföreträdare att Sverige bör förlänga vapenavtalet med diktaturen Saudiarabien. ”Att bryta handelsavtalet vore att äventyra Sveriges rykte som handels- och samarbetspartner” menade företrädarna.

Amnesty Internationals årliga människorättsrapport visar att situationen i Saudiarabien inte har förbättrats. Ny lagstiftning likställer bland annat oppositionell kritik mot regimen med terrorism. Dödsstraffet, som kan utföras genom halshuggning, delas bland annat ut för blasfemi, ”häxkonster” och homosexualitet. Amnesty varnade i veckan att Saudiarabien redan är på väg att avrätta fler personer i år än 2014. Kvinnor får inte besöka läkaren eller resa fritt utan tillstånd från sina ”manliga beskyddare”. Regimen har även slagit ned allt mer aggressivt på nätaktivister som uppmärksammar bristen på mänskliga rättigheter i landet. Demokratiaktivisten Raif Badawi dömdes bland annat till 1000 piskrapp i ett försök att stoppa honom ifrån att använda sin yttrandefrihet.

Trots detta hävdar näringslivsdirektörerna att Sveriges fortsatta export av krigsmateriel kan bidra till en positiv utveckling i landet. Då vapenexporten till Saudiarabien bryter mot lagstiftningens kriterium att inte exportera krigsmateriel till länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter bör bevisbördan ligga på dem: På vilket sätt har FOI-affären lett till en förbättring av de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien? Eftersom de 31 näringslivsföreträdarna inte med ett ord beskriver hur de företag som de basar över ser till att mänskliga rättigheter respekteras i Saudiarabien misstänker vi att det inte finns några framsteg att rapportera.

Det är oroande att direktörerna försöker få frågan om export av krigsmateriel att handla om frihandel. Kina är Sveriges största handelspartner i Asien, och vår tionde största exportmarknad globalt. År 2013 uppgick den svenska exporten dit till 39,5 miljarder kronor. Men vi exporterar inte krigsmateriel till Kina. Vår civila handel med omvärlden behöver inte, och bör inte, vara beroende av vår krigsmaterielexport.

Saudiavtalet gäller fem år i taget med en automatisk förlängning om det inte sägs upp 6 månader i förväg. Debatten om huruvida Sverige ska exportera krigsmateriel till Saudiarabien handlar alltså inte om att bryta mot ett avtal och därigenom skada vårt förtroende som handelspartner, utan att tacka nej till en förlängning. Det skulle naturligtvis försämra våra relationer med Saudiarabiens förtryckarregim, men inte skada Sveriges anseende internationellt till den grad som näringslivstopparna låter påskina.

Om vi däremot förlänger avtalet skadas Sveriges utrikespolitiska trovärdighet. Vi kan inte föra en utrikespolitik med fokus på att främja de mänskliga rättigheterna om vi samtidigt exporterar krigsmateriel till en brutal diktatur. Därför måste regeringen avsluta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

När 31 saudiska näringslivstoppar öppet kan kritisera sin regering kan Sverige återuppta exporten. Det lär dröja.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.