Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Facken respekterar inte omställningsavtalen”

REPLIK DN Debatt 22/10. Vi ser gärna att parterna kan komma överens om ett nytt omställningsavtal med moderniserade turordningsregler. Men hittills har parterna inte förmått att åstadkomma de förändringar som krävs och då är det rimligt att politiken använder sig av lagstiftning, skriver Stefan Koskinen, Almega.

I och med att Moderaterna på sin stämma för ett par veckor sedan ställde sig positiva till att reformera Las så är det en åsikt som hela alliansen delar, även om de har lite olika idéer på hur det ska gå till. Men det är tillräckligt för tjänstemannafacken inom TCO för att blåsa till strid. Men frågan är vad de anställda egentligen tycker om turordningsreglerna i Las.

Almega lät innan sommaren opinionsinstitutet Novus undersöka vad tjänstemän tycker om olika aspekter av yrkeslivet. En av frågorna gällde turordningsreglerna i Las. 79 procent uppgav att de inte skulle bli mer oroliga för att bli av med jobbet om turordningsreglerna blev svagare. Samtidigt tyckte 71 procent att en medarbetare som konsekvent gör ett dåligt jobb borde bli avskedad oavsett turordning.

Företrädarna från TCO hävdar att nuvarande omställningsavtal skulle hotas av en ändring av Las, likt den Moderaterna föreslår. Det är nonsens. Enligt nuvarande omställningsavtal levererar arbetsgivarna 0,3 procent av lönesumman till Trygghetsrådet. Tanken är att facken ska leverera turordningsöverenskommelser som motprestation, vilket de inte gör.

När det gäller de större överenskommelserna mellan fack och arbetsgivare så har de ofta tillkommit under betydande tryck från politiken. Det glöms lätt bort att Saltsjöbadsavtalet 1938 faktiskt träffades efter att Socialdemokraterna lagt förslag om att bland annat begränsa strejkrätten.

Fackens bristande intresse att leva upp till sin del av omställningsavtalen har i stället lett till att det på arbetsgivarsidan under en längre tid funnits, och finns, missnöje och tankegångar om att säga upp nuvarande omställningsavtal. Facken får ju bara betalt utan att leverera. Om det är något som hotar en överenskommelse så är det när den ena parten inte levererar det den ska.

För två år gjordes det försök att komma överens om ett nytt omställningsavtal med TCO:s medlemsförbund (PTK). Då var parterna överens om att turordningsbestämmelserna var föråldrade och att ”sist in först ut” borde ersättas av ”bättre kompetens”. Tyvärr sprack dessa förhandlingar i slutskedet av olika skäl. Även om vi inte nådde hela vägen fram visade de förhandlingarna ändå på att även facken ser bristerna med dagens turordningsregler.

Vi målar gärna upp en bild av svenska modellen där arbetsgivare och fack gör upp om villkoren utan politisk inblandning. Det är en fin tanke men det är sällan så det fungera. När det gäller de större överenskommelserna mellan fack och arbetsgivare så har de ofta tillkommit under betydande tryck från politiken. Det glöms lätt bort att Saltsjöbadsavtalet 1938 faktiskt träffades efter att Socialdemokraterna lagt förslag om att bland annat begränsa strejkrätten.

Om vi vill undvika att politiken blandar sig i arbetsmarknadens villkor måste vi som parter leverera en väl fungerande arbetsmarknad. Det gör vi inte i dag.

Från Almegas sida ser vi gärna att parterna kan komma överens om ett nytt omställningsavtal med moderniserade turordningsregler. Men hittills har parterna inte förmått att åstadkomma de förändringar som krävs och då är det rimligt att politiken använder sig av lagstiftning.

DN Debatt.22 oktober 2017

Debattartikel

Eva Nordmark och samtliga TCO-förbundsordförande:
”Vi uppmanar M att inte röra turordningsreglerna”

Repliker

Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitiskchef på Almega:
”Facken respekterar inte omställningsavtalen”

Elisabeth Svantesson (M) och Jessica Polfjärd (M):
”Ta större hänsyn till kompetens i turordningsreglerna”

Slutreplik från Eva Nordmark, TCO och Martin Linder, Unionen:
”Avsteg från turordningen hanteras i förhandlingar”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.