Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Fel med statliga ingrepp i bostadsmarknaden”

REPLIK DN DEBATT 29/4. Bostadsbristen är rekordstor, det står utom tvivel att bostadspolitiken behöver omfattande reformer. Men att efterfråga fler statlig ingrepp i en dysfunktionell marknad, som Faradj Koliev (S) och Hans Lind gör i sin artikel, är dock att gå åt fel håll. Istället behövs det marknadsmässiga reformer, skriver riksdagskandidaten Alfred Askeljung (C).

Bostadsbristen i Sverige är akut, och drabbar främst unga, studenter och nyanlända. Koliev och Lind har helt rätt i sin problembeskrivning i att svaga grupper drabbas av dagens politik. Med ett rekordstort bostadsbehov så är stora reformer av bostadsmarknaden helt nödvändiga. Svensk bostadsmarknad har fungerat dåligt under flera decennier. Forskning, från bland andra Jan Jörnmark vid Handelshögskolan i Göteborgs Universitet, har visat på hur prisregleringar och statliga ingrepp misslyckats med att lösa bostadsbristen under det senaste halvseklet.

Inte minst finanskrisen i USA visade på de skadliga effekter som statliga ingrepp i bostads- och lånemarknaderna kan resultera i. Det är uppenbart att fler typer av regleringar eller subventioner inte är lösningen på bostadsbristen i Sverige. Ökande priser, ökande skuldsättning, bostadsbrist och decennielånga köer för hyresrätter visar på den nuvarande politikens misslyckande. Istället för ett ökat statlig ansvar så föreslår jag följande reformer:

  1. Genomför en skatteväxling på bostäder. I dag pressar ränteavdraget upp priserna på bostadsrätter och missgynnar finansieringen av nya hyresrätter. Samtidigt skapar reavinstskatten inlåsningseffekter i det ägda beståndet. Ett avtrappat ränteavdrag enligt dansk eller nederländsk modell skulle kunna växla mot sänkt reavinstskatt. Så ökar rörligheten samtidigt som prisökningarna och skuldsättningen skulle kunna minskas något.
  2. Sänk kraven för att få billigare nybyggen. I dag pressar både Boverkets byggnormer och kommunala särkrav upp kostnaderna för nya bostäder, studentlägenheter, hyresrätter och bostadsrätter. Höga krav har ett gott syfte men pressar upp kostnaderna. Med en översyn av samtliga krav och byggnormer så kan kostnaderna sänkas för alla typer av nybyggen.
  3. Avskaffa hyresregleringen och överväg social housing. Hyresregleringen hade goda intentioner men har i dag skapat ett system av insiders, där innerstadshyror subventioneras. Samtidigt har svarthandeln med hyreskontrakt tagits över av organiserad brottslighet, enligt en rapport från Stockholmspolisen från 2015. Med en hyressättning som speglar tillgång och efterfrågan så kan lagliga förstahandskontrakt erhållas utan decennier av kötid. Samtidigt kan man reservera subventionerade lägenheter för ekonomiskt utsatta för att få socioekonomiskt blandade områden, likt man gör i London och New York.
  4. Förenkla byggandet. I dag skapar överklaganden, kommunala planprocesser och långa handläggningstider för bygglov både förseningar och ökade overheadkostnader. Genom att tillåta byggande direkt för översiktsplaner som i Tyskland så slipper man tidskrävande detaljplanering. Tiden från arkitektskiss till färdig lägenhet kan minska med en skarp tidsgräns för bygglov och genom att ta inspiration från det japanska systemet för överklaganden, där äganderätten är starkare än i Sverige.

Bostadspolitiken behöver omfattande reformer. Ett ökat statligt ansvar är dock inte lösningen för en marknad som behöver fler marknadsmässiga reformer och mindre politisk klåfingrighet.

DN Debatt. 29 april 2017

Debattartikel

Faradj Koliev (S), riksdagsledamot och Hans Lind, professor i fastighetsekonomi:
”Staten måste ge möjlighet för fler att äga en bostad”

Repliker

Alfred Askeljung (C):
”Fel med statliga ingrepp i bostadsmarknaden”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.