Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Fel om boende i hyresrätt”

Representanter för den socialdemokratiska ekonomklubben på Handelshögskolan skriver på DN Debatt (12/8) att en friare hyressättning behövs. Tyvärr är deras inlägg fullt av felaktigheter, skriver Sven Bergenstråhle.

De påstår att bruksvärdesystemet bidrar till segregation. Jag och Peder Palmstierna har gjort en studie av alla boende i Stockholms stad med hjälp av SCB. Den visar att i varje stadsdel i Stockholm, alltså även i innerstaden, har boende i hyresrätt betydligt lägre inkomster än boende i bostadsrätt och äganderätt. I både innerstad och ytterstad är medianinkomsten för dem i bostadsrätt 7 000 kronor högre per månad än för dem i hyresrätt. Och skillnaden är ännu större jämfört med dem i äganderätt.

De påstår att bruksvärdesystemet leder till att ”välbärgade, medelålders och inrikes födda, förses med subventionerat boende i innerstäderna”.

Hyresrätter i innerstaden får inga subventioner, bara bostadsrätterna. Medianåldern för boende i hyresrätt i Stockholms innerstad är 48 år, i bostadsrätt 46 år och 49 i äganderätt. I ytterstaden är den 44 år i hyresrätt, 46 år i bostadsrätt och 49 i äganderätt. De som gick i täten för de många ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter i innerstaden var ofta välbärgade lite yngre hyresgäster, medan äldre inte var lika intresserade, så är skillnaden naturlig. Mellan 2000 och 2013 minskade andelen hyresrätter i innerstaden med 34 procentenheter genom ombildning.

De påstår att befintliga hyresrätter utnyttjas ”mindre effektivt” och hänvisar till en rapport från 2013 i vilken Boverket uppskattar att ”90 procent av välfärdsförlusterna från systemet kommer från ineffektivt utnyttjande och 10 procent från ett för lågt byggande.”

I verkligheten är det fler boende i hyresrätt än i bostadsrätt i lika stora bostäder i Stockholm. Andelen trångbodda är högst i hyresrätt medan andelen med hög utrymmesstandard är lägst i hyresrätt. Medelantalet barn är större i hyresrätt än i bostadsrätt.

Boverkets påstående om välfärdsförluster är ett teoretiskt antagande. Författaren skriver att resultaten gäller bara om hyresmarknaden är en perfekt marknad, vilket den, som han också framhåller, inte kan vara.

De påstår att det skulle byggas fler hyresrätter med en avreglering. Men hyrorna i nybyggda bostäder är så höga att bara en minoritet av de som står i bostadskön har råd med dem. En rapport om utvecklingen i elva olika Västeuropeiska länder efter en avreglering visar att den privata hyressektorn minskade i storlek eller förblev oförändrad. Några fler bostäder byggdes inte, vilket författarna menar beror på att det är så många andra faktorer som är avgörande för en fastighetsinvestering.

En FN-rapport från 2013 visar att avskaffandet av en hyresreglering sällan har medfört ökade investeringar i hyresmarknaden, utan snarare vridit marknaden mot mer äganderätt. Två examensarbeten från KTH undersökte effekterna av avregleringarna i Finland, Norge, Spanien och Storbritannien och kom fram till att de inte ökat byggandet av hyresrätter.

DN Debatt.12 augusti 2016

Debattartikel

Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan:
”Hyresregleringen minskar inte bostadssegregeringen”

Repliker

Boendeforskaren Sven Bergenstråhle:
”Fel om boende i hyresrätt” 

Hampus Andersson, avgående ordförande för S-studenter Malmö och sociologistudent på University of Oxford:
”Bostadskrisen löses inte med friare hyressättning”

Slutreplik från Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan:
”S måste våga tänka om” 


Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.