Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/fel-reglera-primarvarden-med-listningstak/

Repliker

”Fel reglera primärvården med listningstak”

REPLIK DN DEBATT 24/2. Debattörerna lyfter fram en rad goda lokala exempel, men vill samtidigt ha en starkare nationell reglering. Frågan är om det verkligen gynnar lokala initiativ? skriver Lena Micko och Anders Henriksson, SKL.

Rätta artikel

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren med flera skriver att de vill, precis som många andra, inklusive SKL, reformera primärvården. Vi välkomnar den debatten och vi ser tydligt att de resurser som behöver satsas i hälso- och sjukvården de kommande fem åren kommer till allra största del att satsas på första linjens vård – vårdcentraler och hälsocentraler.

Att det behövs ett stort tillskott på specialister i allmänmedicin är självklart, men vi motsätter oss att staten ska finansiera specifika tjänster. Det är fel väg att gå. Vi menar i stället att ett mer generellt stöd till regionerna för att utveckla utbildningsmiljöerna i den nära vården utifrån de lokala förutsättningarna skulle göra omställningen effektivare och bättre anpassad till de faktiska behoven.

Det är heller inte ändamålsenligt att reglera med ett nationellt listningstak, utan förutsättningarna för den fasta läkarkontaktens roll i teamet och hur den ska utvecklas behöver lösas lokalt och begränsas av vårdgivaren. I den nära vården är teamet runt varje patient, som sätts ihop med olika professioner beroende på patientens behov, allra viktigast.

Vi står inför ett paradigmskifte med att utveckla en nära vård med individens behov i fokus och där behövs alla kompetenser för att möta upp för att hitta den bästa lösningen.

Debattörerna lyfter fram en rad goda lokala exempel, men vill samtidigt ha en starkare nationell reglering. Frågan är om det verkligen gynnar lokala initiativ?