Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Felaktig bild av Naturnära jobb”

REPLIK DN DEBATT 22/4.  För dålig styrning och ingen utbildning till individen, är huvudkritiken i debattartikeln mot det som kallas Naturnära jobb. Båda punkterna är fel, skriver Fredrik Gunnarsson, Skogsstyrelsen.

Den arbetsmarknadssatsning som vi just nu sjösatt och som kommande år ska ge över 5.000 personer större möjligheter att få ett arbete genom de gröna näringarna, kritiseras av Hushållningssällskapet. För dålig styrning och ingen utbildning till individen, är huvudkritiken mot det som kallas Naturnära jobb. Båda punkterna är fel, skriver Fredrik Gunnarsson, samordnare Naturnära jobb, Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen har fått förtroende att leda satsningen tillsammans med 25 andra myndigheter och tanken från regeringen när vi fick uppdraget är att tillvarata den jobbpotential som finns inom de gröna näringarna. Målgruppen är de som står långt från arbetsmarknaden, nya eller relativt nyetablerade i Sverige eller personer som varit utan jobb en längre tid.

Jodå, satsningen innehåller visst utbildning. I kollektivavtalet står inskrivet att de anställda som står längst från arbetsmarknaden, inkluderat nyanlända, ska få utbildning under minst 15 procent av tiden. Utöver alla förberedande insatser för att komma närmare arbetsmarknaden, lära sig svenska snabbare, få ett socialt nätverk, jobbkontakter och struktur på vardagen, finns en rad konkreta utbildningsinsatser. 

Merparten kommer att erbjudas röjsågsutbildning och de som har kapacitet kommer att få ta ett motorsågskörkort. Individen kommer att få utbildning i naturvårdande skötsel och vissa utbildas i vägunderhåll. Bara för att ge några exempel. Det är strukturerad utbildning som de kommer få konkret nytta av på arbetsmarknaden inom de gröna näringarna som Hushållningssällskapet beskriver är i stort behov av arbetskraft.

Men vi är inte nöjda med det. Därför har vi nu, tidigt i satsningen, en påbörjad dialog med näringslivet och utbildningsanordnare för att stärka utbildningsinsatserna ytterligare. Förvånande nog valde Hushållningssällskapet att inte delta när vi bjöd in aktörer för att prata om just det den 11 april. Ser fram emot att träffa er 27 april i stället när jag kommer för att prata på Naturbruksskolornas rikskonferens om hur vi kan samarbeta kring just utbildning.

Om vi har en dålig ledning och styrning är egentligen upp till andra att bedöma men ända sedan vi fick uppdraget av regeringen i höstas har vi arbetat med att bygga upp en stark organisation myndigheterna emellan. Vi har regelbundna avstämningar och uppföljningar mellan alla aktörer och fasta återrapporteringar till regeringen under hand. Just för att säkra upp att vi styr åt rätt håll.

Hushållningssällskapet tycker också att vi måste börja samarbeta med företag och organisationer lokalt. Vi gör det! Skogsstyrelsen finns representerad i samtliga län och har omkring 90 kontor över hela landet. Vi har god lokalkännedom och många lokala kontaktytor som vi får konkret nytta av i satsningen. Lokalt har vi anställt matchningsresurser som ska knyta ihop varje enskild individ med behoven på arbetsmarknaden inför att anställningen avslutas.

Vi ser Hushållningssällskapet som en naturlig partner i arbetet med Naturnära jobb. Vi är också medvetna om att det finns individer som kommer att behöva mer utbildningsinsatser, till exempel på naturbruksskolorna, för att möta arbetsmarknadens behov kring de ofta avancerade yrkena inom de gröna näringarna. Låt oss fortsätta prata om hur vi tillsammans kan utveckla naturnära jobb på de träffar vi har inbokade framöver. Hushållningssällskapet har en stående inbjudan från oss.

DN Debatt.22 april 2018

Debattartikel

Jesper Broberg och Mats Halling, Hushållningssällskapet:
”Nyanlända kan få jobb i gröna näringar – om vi samarbetar”

Repliker

Fredrik Gunnarsson, samordnare Naturnära jobb, Skogsstyrelsen:
”Felaktig bild av Naturnära jobb”

Petter Carolusson, chef Arbetsförmedlingen Externa tjänster och Daniel Warelius, chef Arbetsförmedlingen marknadsområde Skåne:
”Obegriplig kritik om jobb i gröna näringar”

Slutreplik från Jesper Broberg och Mats Halling, Hushållningssällskapet:
”Det är inte bara att åka ut till en gård och jobba”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.