Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/repliker/flera-angelagna-fragor-skyms-av-vansterradikala-ambitioner/

Repliker

”Flera angelägna frågor skyms av vänsterradikala ambitioner”

REPLIK DN Debatt 4/2. "Reformisternas" inlägg är i grunden bra, men deras tankar riskerar att dra i fel riktning. Idéerna präglas av en vänsterradikalitet som skulle riskera att marginalisera Socialdemokraterna, skriver Daniel Färm, chef för tankesmedjan Tiden.

Rätta artikel

Den socialdemokratiska framtidsdebatten har sedan valet pågått runt om i landet. Det är bra att Sara Karlsson, Markus Kallifatides och Daniel Suhonen nu bidrar med sina tankar.

Men den socialdemokratiska förnyelsen bör inte ha som utgångspunkt att partiet i alla frågor ska vare sig vänsterradikaliseras eller mittenanpassa sig. Det är i stället en seriös och hållbar frihets- och jämlikhetsanalys av samhällsproblemen som bör styra förnyelsen.

”Reformisternas” inlägg är i grunden bra, även om de lyfter flera frågor som många inom socialdemokratin redan diskuterar. Men vissa av deras tankar riskerar att dra i fel riktning.

Regeringsöverenskommelsen innehåller ett 20-tal problematiska förslag, som dock ofta går att hantera. Men 131 av de sammanlagt 172 förslagen har god potential att bidra till en progressiv samhällsutveckling. Dessutom kan en regering styra mycket annat. Och högerpartierna har satts offside.

Ändå kommer överenskommelsen inte att räcka. Socialdemokraterna behöver utveckla sin politik själva, så att partiet både kan mobilisera ett ökat väljarstöd och bädda för att kunna styra genom samarbeten även efter nästa val. Man måste både ha rätt och få rätt. Det är tveksamt om Reformisternas förslag bidrar till båda.

Socialdemokraterna bör ha höga ambitioner för välfärden och sysselsättningen. Men till skillnad från en vänsterradikal ekonomisk politik får en socialdemokratisk aldrig riskera ordning och reda i de offentliga finanserna.

Socialdemokraterna har redan öppnat för ökad kapitalbeskattning och agerat för att stoppa skatteflykt. Återinförd fastighetsskatt och slopade ränteavdrag är inte fel i sak. Men att genomföra båda samtidigt skulle slå orimligt hårt mot miljontals hushålls ekonomi, i ett läge som redan präglas av höjda amorteringskrav och stigande boräntor.

Pensionerna höjs nu skarpt. Men att riva upp hela pensionssystemet skulle riskera den stabila grund som pensionerna vilar på. Det går däremot att höja pensionerna inom ramen för systemet, genom att höja pensionsinbetalningarna under de yrkesverksamma åren.

Kortad normalarbetstid utan sänkt lön är en av de stora framtidsmöjligheterna. Men sådana förändringar bör bygga på en fördjupad analys av hur digitalisering, automatisering, robotisering och AI kan bidra till höjd produktivitet utan krav på fler arbetade timmar.

Vi behöver vända den långtgående marknadsstyrningen inom välfärden. Men för att skapa en jämlik skola vore det bättre med statlig finansiering, än att statligt fastställa vilken skatt som kommunerna ska ta ut. 

Även på klimatområdet innehåller regeringsöverenskommelsen ett ambitiöst reformprogram som inte kan viftas bort. 

Reformisternas lista innehåller många förslag på hur resurser kan fördelas, men saknar tankar kring hur dessa resurser ska skapas och växa. En socialdemokratisk politik behöver bygga på såväl tillväxt som fördelning. 

Reformisterna lyfter flera angelägna frågor, även om flera redan diskuteras inom Socialdemokraterna. Samtidigt präglas inläggen av en vänsterradikalitet som – liksom en långtgående mittenanpassning av partiets egna ställningstaganden – skulle riskera att marginalisera partiet. Men det viktiga är ändå att bejaka en öppen idédebatt om hur partiet kan ta sig an de stora samhällsutmaningarna framöver.