Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”För låga hyror minskar andelen hyresrätter”

Det är positivt att Hyresgästföreningen och de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm i sin artikel (DN Debatt 20/2) inser behovet av en mer marknadsorienterad hyresstruktur. Men om kapital och långsiktiga ägare ska lockas till hyresrättsmarknaden, måste hyresnivåerna tillåtas följa den allmänna ekonomiska utvecklingen, skriver Billy McCormac och Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm.

Hyresgästföreningen och de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm beskriver hur de vill utveckla hyressättningen inom ramen för nuvarande lagstiftning, bland annat genom att låta hyresgästernas värderingar få ett större genomslag. Det är positivt att Hyresgästföreningen insett behovet av en mer marknadsorienterad hyresstruktur.

Samtidigt får vi inte ducka för de allvarliga problemen som försvårar överenskommelser i de årliga förhandlingarna. Fastighetsägarna vill se ett långsiktigt hållbart förhandlingssystem där hyrorna i rimlig mån tillåts följa den allmänna ekonomiska utvecklingen och där både nuvarande och framtida hyresgästers värderingar bättre speglas. Det är en förutsättning för att hyresrätten ska överleva i Stockholm.

Hyresgästföreningen och de tre kommunala bostadsbolagen kallar sin modell för ”Stockholmshyra”. Den ska ligga till grund för hur en lägenhets hyra ska beräknas utifrån läge och service. Det är inga nya tankar och speglar gällande lagstiftning. Eftersom verkligheten ser annorlunda ut är det ändå viktigt att det sätts på pränt. En del av detta kan dock redan i dag hanteras inom ramen för bruksvärdessystemet. Det kräver dock att fastighetsägarna driver så kallade bruksvärdesprövningar. Eftersom detta sker i allt för liten utsträckning omfattas många lägenheter i staden av betydande bruksvärdesunderskott.

Vidare måste det understrykas att lägets betydelse kommer att behöva uppvärderas betydligt om det ska ha någon större effekt på bostadsmarknaden. Av artikeln framgår inte om Hyresgästföreningen har släppt sitt gamla krav om att det ska vara ett nollsummespel. Tidigare har Hyresgästföreningen krävt att hyrorna ska sänkas i sämre lägen om det ska vara möjligt att höja i bättre lägen. Det var bland annat på den punkten den tidigare diskussionen om Stockholmsmodellen föll.

I artikeln ligger fokus på den så kallade hyresstrukturen, det vill säga hur hyran i en lägenhet ska bestämmas i relation till likvärdiga lägenheter. Det sägs inget om hur den allmänna hyresnivån ska utvecklas över tiden. Vill vi locka kapital och långsiktiga ägare till hyresrättsmarknaden, måste den frågan få större prioritet. Under 2016 och, med alla sannolikhet, även under 2017, faller hyrorna i reala termer. Det innebär att hyreshöjningen är lägre än inflationen, vilket är en mycket dålig signal till de som vill äga hyresrätter långsiktigt. Hyran är ju deras enda intäkt.

Sedan 1970 har hyresrättens andel av flerbostadsbeståndet i centrala Stockholm fallit från 90 till 35 procent. Förklaringen är enkel. Möjligheten att ombilda hyresrätter till bostadsrätter innebär att priserna på hyresfastigheter drivs av utvecklingen på bostadsrättsmarknaden. Kombinationen av stigande fastighetspriser och en mycket svag, och under en del år negativ, hyresutveckling, ger starka incitament för fastighetsägare att sälja till bostadsrättsföreningar.

Vill vi stoppa den utvecklingen måste förutsättningarna för en långsiktigt rimlig hyresutveckling stärkas. Det kräver att hyrorna i rimlig mån tillåts följa den allmänna ekonomiska utvecklingen och att nuvarande och framtida hyresgästers värderingar speglas på ett bättre sätt än i dag. Det krävs också någon form av opartisk instans för att lösa tvister i de årliga förhandlingarna.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.