Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Föräldraförsäkringen är till för barnen”

SLUTREPLIK. De principer för en ny föräldraförsäkring vi presenterat (DN Debatt 1/2) ser vi som utgångspunkten för en familjepolitisk reform. Vi kommer att bygga vidare på dem, skriver Gula Avci (L).

Resan mot ett jämställt Sverige går alldeles för långsamt. Kvinnor tjänar mer än tre miljoner kronor mindre än män, kvinnor har svagare ställning på arbetsmarknaden och det är fortfarande kvinnan som förväntas gå ner i deltid när barnen är små.

Familjepolitiken är nyckeln för att förändra detta. Dagens konstruktion av föräldraförsäkringen, i kombination med ledighets- och deltidsregler, håller många kvinnor kvar i ekonomisk ojämställdhet. Detta måste brytas.

Som liberal feminist är jag stolt över att Liberalerna har verkat för att det nu finns tre öronmärkta månader för vardera vårdnadshavaren. Men för att på allvar stärka möjligheterna till jämställt föräldraskap behöver vi se bredare än så. Familjepolitiken är en helhet där en förskola med kvalitet, rätt till deltid och föräldraförsäkring samspelar.

Det är därför Liberalernas jämställdhetspolitiska arbetsgrupp har lagt fram sina principer för en helt ny föräldraförsäkring. Vi stärker inkomstskyddet och inför valfrihet mellan 100 procent i ersättning i 360 dagar eller 70 procent i ersättning 420 dagar.

Vi vill uppmuntra föräldrarna till att dela på deltiden under småbarnsåren genom att vardera vårdnadshavaren ges rätt att gå ner i tid med 12,5 procent (den som är ensam vårdnadshavare behåller dock rätten att gå ner i deltid med 25 procent). Rätten att överlåta föräldrapenning till tredje part utvidgas till alla makar och sambor, oavsett om det finns gemensamma barn eller ej.

De principer vi presenterat ser vi som utgångspunkten för en familjepolitisk reform. Vi kommer att bygga vidare på dessa principer när vi vidareutvecklar våra förslag, till exempel för att säkerställa att skillnaden mellan 70- och 100-procentsspåren får genomslag fullt ut.

Att Feministiskt initiativ utmålar i sin replik vårt förslag som en medelklassreform är förutsägbart, men missvisande. I själva verket blir den samlade ersättningen bättre i alla inkomstskikt, även vid låga inkomster, för den som väljer 100-procentsspåret.

Kristdemokraternas Aron Modig beskriver den lägre ersättningen i 70-procenttspåret som en inskränkning av familjernas handlingsutrymme. Han bortser då från att familjer i dagens system saknar möjlighet att skräddarsy längden och ersättningsnivån i föräldraförsäkringen. Med vårt förslag öppnas nya former för valfrihet: bättre ersättningsnivå, eller fler dagar med inkomstskydd.

Socialdemokraterna Emilia Bjuggren och Elinor Odeberg välkomnar Liberalernas förslag och ger idéer på hur de kan utvecklas. Det uppskattar jag. Tyvärr verkar de dock inte ha sitt parti med sig, för de förslag som hittills kommit från det hållet handlar om fortsatta justeringar i ett system som vid det här laget är över 40 år gammalt.

Föräldraförsäkringen är till för barnens skull. Sverige ska ha världens bästa föräldraförsäkring, och i Sverige ska kvinnor och män ha samma möjligheter att kombinera jobb och föräldraskap. Därför behövs en ny modell som ökar jämställdheten och öppnar nya former för valfrihet. Det arbetet tänker vi liberaler gå i spetsen för.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.