Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Förbjud kvacksalveri vid psykisk ohälsa”

REPLIK DN DEBATT 23/7. Humbug hör inte hemma i hälso- och sjukvården. Det är hög tid att stoppa kvacksalvare och självutnämnda terapeuter som lurar människor som mår dåligt psykiskt. Samtidigt ska vi bygga ur den psykiska hälsovården så riktig hjälp finns lätt tillgänglig, skriver Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Psykisk ohälsa och psykisk sjukdom är ett växande problem i vårt välfärdssamhälle. Samtidigt ökar kunskapen om vilka behandlingar som fungerar. Evidensläget kring olika psykiska terapiformer, liksom läkemedel, har blivit betydligt bättre. Det betyder också att vi ännu enklare kan utesluta de metoder som inte fungerar.

Felaktiga psykologiska behandlingar kan skada och i värsta fall förvärra de drabbades problem. Den forskning de psykologiska experterna Rozental, Carlbring och Andersson lyfter på DN debatt (23 juli) gör mig än mer övertygad om det riktiga i Liberalernas förslag: att förbjuda självutnämnda olegitimerade terapeuter. Metoder utan evidens, hittepå-terapier som erbjuds utan förankring i forskning och av personer utan vare sig utbildning eller erfarenhet, ska inte få förekomma. Det är skamligt att lura människor med psykisk ohälsa, som ofta är i en väldigt utsatt position och kanske känner desperation, att de ska bli hjälpta av dylik humbug.

Vedertagna och bevisat effektiva behandlingar mot psykisk ohälsa ska erbjudas i den allmänna hälso- och sjukvården. Psykisk hälsovård ska byggas ut som en första linjens psykiatri, i primärvården, så att fler kan få snabbare hjälp, slippa att problemen förvärras, och förhoppningsvis bli fria från sin psykiska ohälsa. Psykologer, liksom kuratorer och annan samtalsterapi, ska finnas på vårdcentraler. Via husläkaren, som du ska kunna välja själv och som tar ett långsiktigt ansvar för din hälsa, ska du därmed kunna få hjälp med psykiska liksom fysiska besvär och sjukdomar.

En psykisk hälsovård är den riktning vi i Stockholms län nu går i. Sedan vårdvalet infördes 2008 har de så kallade psykosociala besöken på vårdcentralerna redan mångdubblats, nu förstärker vi den psykosociala verksamheten, öppnar för fler psykologer och möjliggör längre terapiserier vilket innebär att många vanliga och enklare psykiska ohälsotillstånd ska kunna färdigbehandlas hos husläkaren på vårdcentralen. Detta är också ett viktigt led i att stärka och bredda primärvården generellt.

Patientsäkerhet är lika viktigt för personer med psykisk ohälsa som för dem med fysiska åkommor och sjukdomar. I den hälso- och sjukvård som landstinget finansierar och ansvarar för, är krav på evidens och effektiva metoder självklara och något vi ständigt ska följa upp. Men kraven på patientsäkerhet och evidens måste vara lika höga utanför den allmänna vården.

Den som erbjuder hjälp åt personer med psykisk ohälsa eller sjukdom tar på sig ett stort ansvar. Det är dags att höja kraven och göra det brottsligt att erbjuda icke-fungerande, potentiellt skadliga, psykologiska "terapier". Därför föreslår Liberalerna att "kvacksalverilagen" - dvs att relevanta paragrafer i patientsäkerhetslagen utvidgas till att omfatta även psykologisk behandling.

Personer med psykisk sjukdom ska inte riskera att luras av hittepå-terapeuter som vill tjäna pengar på deras olycka. Friheten från kvacksalvare måste försvaras - även för människor med psykisk ohälsa.

DN Debatt. 23 juli 2017

Debattartikel

En expertgrupp legitimerade psykologer och psykoterapeuter:

”Behandlingen av psykisk ohälsa måste regleras”

Repliker

Lena Bergquist, metod- och verksamhetsutvecklare, Västerås:

"Människor måste själva få välja den metod som passar dem"

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd:

”Förbjud kvacksalveri vid psykisk ohälsa”

Per Borgå, överläkare i psykiatri:

"Ogrundade krav på reglering av samtalsbehandling"

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.