Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Förslagen inskränker familjers handlingsutrymme”

REPLIK. Kristdemokraterna välkomnar att Liberalerna verkar dela vår grundsyn om betydelsen av att föräldraförsäkringen är flexibel i syfte att passa alla familjer. Men när det kommer till konkret politik innebär Liberalernas förslag (DN Debatt 1/2) i det mesta en utveckling i motsatt riktning, skriver Aron Modig (KD).

De flesta av Liberalernas förslag inskränker snarare familjernas handlingsutrymme och små barns tid med sina föräldrar.

Till att börja med innebär de försämrade förutsättningar för de föräldrar som vill vara hemma lite längre med sina små barn. Dessa får en lägre ersättning än idag och det sätts en ny gräns för föräldrapenninguttag vid tvåårsdagen. Möjligheten till föräldraledighet på deltid försämras också. På vilket sätt dessa förslag utgår från alla familjers olika önskemål, utgångspunkter och behov är mycket svårt att se.

Det är positivt att Liberalerna inte avser att driva kvoteringsfrågan vidare, även om partiet heller inte tänker verka för att avskaffa de kvoterade månader som redan finns, och som ju Liberalerna i samarbete med den rödgröna regeringen varit delaktiga i att införa.

Från KD:s perspektiv innebär föräldraförsäkringen ett stort jämställdhetspolitiskt framsteg som vi bör värna. Utan den skulle många kvinnor fortfarande ha känt sig tvingade att ta säga upp sig från jobbet för att kunna ta hand om sina barn den första tiden. En generös och mer flexibel föräldraförsäkring ökar möjligheterna att kombinera arbete och karriär med familjeliv.

Det är därför vi från KD:s sida inte bara säger nej till kvotering. Vi vill också göra föräldraförsäkringen än mer flexibel. Vi vill att alla dagar ska kunna fördelas fritt mellan föräldrarna men också att de ska kunna överlåtas till annan närstående person, såsom en mor- eller farförälder eller en annan vuxen familjemedlem.

Det vore en reform som skulle uppskattas av många ombildade, samkönade och ensamstående familjer, eftersom föräldrapenningdagar då skulle kunna överlåtas också till närstående som inte nödvändigtvis är vårdnadshavare.

Vi vill också att alla föräldrapenningdagar ska kunna användas som dubbeldagar, så att föräldrarna kan vara hemma längre samtidigt. Därutöver vill vi bättre skydda inkomsten under föräldraledighet eftersom dagens regler framförallt missgynnar pappor som vill vara hemma när barnet är äldre än ett år. Vi vill också minska den effekt som föräldraledighet har på pensionen genom att både öka pensionsinbetalningarna för föräldralediga och automatisk dela premiepensionen mellan föräldrar.

Så ser vi att steg tas mot ökad jämställdhet, utan att samtidigt försvåra för familjer att hitta de lösningar som passar dem.

 

DN Debatt. 1 februari 2017

Debattartikel

Gulan Avci (L), ordförande Liberalernas jämställdhetspolitiska arbetsgrupp:
”Stärk jämställdheten med helt ny föräldraförsäkring”

Repliker

Lars Jalmert, Gudrun Schyman och Lotten Sunna, Feministiskt initiativ:
”Ekonomiska incitament fungerar inte”

Aron Modig (KD):
”Förslagen inskränker familjers handlingsutrymme”

Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd (S) Stockholm stad & Elinor Odeberg (S), ordförande Unga S-kvinnor Rebella:
”Klena förslag som inte har verklig effekt”

Slutreplik från Gulan Avci (L):
”Föräldraförsäkringen är till för barnen” 

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.