Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Förslaget löser inte dagens problem med datalagring”

REPLIK DN Debatt 11/10. Grundproblemet i svensk datalagring finns kvar, trots utredningens små justeringar av dagens reglering. Utredningen gör ingenting åt den generella lagringen av mobildata som är det som EU-domstolen slagit ner på, skriver Jonas Nordling och Stephen Lindholm, Journalistförbundet.

Förslaget från utredaren innebär småjusteringar av dagens reglering. Vissa är bra och kommer att öka rättssäkerheten i samband med datalagring. Förslaget innebär bland annat att operatörerna inte längre ska tvingas lagra uppgifter om fast telefoni och mejl som skickas från en fast internetanslutning.

Grundproblemet finns dock kvar, utredningen gör ingenting åt den generella lagringen av mobildata som är det som EU-domstolen slagit ner på.

Det är viktigt att polisen har de verktyg som behövs för att utreda brott. Vi säger inte att polisen aldrig ska få tillgång till uppgifter, men det måste finnas en rimlig balans mellan polisens intressen och den enskildes intressen. I andra EU-länder lyckas polisen utreda brott utan att länderna bryter mot mänskliga rättigheter. Det måste gå att lösa i Sverige också.

Utredarna skriver att syftet med förslaget är just att ge polisen verktygen för att lösa brott. Men förslaget kan istället få motsatt effekt och riskerar dra ut på polisens problem ytterligare. Eftersom lagen troligtvis även i fortsättningen kommer att strida mot EU-rätten finns det en stor risk att det blir en vända till av domstolsprövningar. Det kommer att ta tid och kommer antagligen leda till att EU-domstolen återigen konstaterar att svensk lagstiftning inte håller måttet.

I andra EU-länder lyckas polisen utreda brott utan att länderna bryter mot mänskliga rättigheter.

Datalagringsdirektivet ogiltigförklarades av EU-domstolen år 2014. Så sent som 2015 kom en utredning vars syfte var just att anpassa svensk lag till EU-rätten. Förslaget från utredningen då innebar precis som dagens förslag små justeringar, men inget förslag som på allvar löste problemet med den alltför omfattande datalagringen.

Detta var något som Journalistförbundet kritiserade och regeringens bristande handlingskraft då ser vi fortfarande sviterna efter.

När regeringen tillsatte den utredning som nu lämnat sitt förslag skrev Journalistförbundet "gör om, gör rätt". Nu kan vi konstatera att utredningen inte har lyckats med det.

Frågan är hur många gånger vi ska behöva utreda den här frågan. För eller senare måste lagstiftaren införa regler som tillvaratar inte bara polisens intressen, utan även skyddet för mänskliga rättigheter.

Den omfattande datalagringen som har bedrivits i Sverige påverkar journalisters möjligheter att skydda sina källor. Journalistförbundet har därför, sedan reglerna infördes, drivit frågan om att begränsa möjligheterna till datalagring.

Det är hög tid att regeringen lyssnar på den kritik som vi och många andra organisationer framfört under många år. Det är inte ansvarsfullt av en regering att år efter år ignorera såväl kritik som domstolsavgöranden

DN Debatt.11 oktober 2017

Debattartikel

Regeringens utredare Sigurd Heuman, Mikael Kullberg och Christofer Gatenheim:
”Så kan svensk datalagring anpassas till EU-rättens krav”

Repliker

Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet och Stephen Lindholm, ordförande i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp:
”Förslaget löser inte dagens problem med datalagring”

David Mothander, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen inom Almega:
”Utredarna har bortsett från alternativen”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.