Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”Glöm inte situationen för kvinnor med invandrarbakgrund”

För vissa kvinnor med utländsk bakgrund kan livet präglas av ojämlikhet gällande både fri- och rättigheter enbart för att hon är kvinna. Jämställdhetsutredaren får inte glömma denna grupp, skriver etikforskaren Göran Svensson.

Cecilia Schelin Seidegård, regeringens särskilda jämställdhetsutredare, skriver på DN Debatt: ”...mina utredningsresultat så här långt är sannerligen ingen munter ¬läsning. Det är dags att utmana bilden av Sverige som ett jämställdhetens paradis...”.

Det finns en oroväckande tystnad kring kvinnor med invandrarbakgrund i samhällsdebatten. Jag förväntade mig att Schelin Seidegårds preliminära resultat som regeringens ¬särskilda jämställdhetsutredare skulle vara tydlig i detta avseende. Detta döljs istället bakom mäns makt i samhället, ekonomisk ojämställdhet, obetalda sysslor och mäns våld mot kvinnor. Detta är välkänt och tillför inget nytt i samhällsdebatten. Schelin Seidegårds nämner dock inte med ett enda ord problematiken som kan finnas i den närmiljö som omger kvinnor med invandrarbakgrund.

Schelin Seidegård nämner inget om risken för att kulturella värderingar, sedvänjor och traditioner i närmiljön för kvinnor med invandrarbakgrund kan normaliseras i allt större utsträckning i det svenska samhället.

Schelin Seidegård borde åtminstone ha haft en femte punkt i sina preliminära resultat fokuserad på att kvinnor med invandrarbakgrund i samhället kan vara särskilt utsatta. Dessa kvinnors livsvillkor kan präglas av ojämlikhet gällande både fri- och rättigheter enbart för att hon är kvinna och på grund av kulturella värderingar, sedvänjor och traditioner i hennes närmiljö.

Den ojämlikhet som kan förekomma för kvinnor med invandrarbakgrund i deras närmiljö inte kommer att upphöra av sig själv, utan det krävs kraftfulla stöd- och motåtgärder för att stävja att det normaliseras i samhället.

Ojämlikheten för utsatta kvinnor med invandrarbakgrund kommer att påverka den kvinnliga jämlikhetsnormen i samhället om det inte tas på allvar.

Den ojämlikhet som kvinnor med invandrarbakgrund kan tvingas leva under är otidsenlig och en skymf mot alla dessa generationer av kvinnor i Sverige (det vill säga både infödda och kvinnor med invandrarbakgrund) som kämpat och kämpar för kvinnors fri- och rättigheter samt jämlikhet i samhället.

Schelin Seidegård kommer inte att bidra till att Sverige kan bli jämlikt om hennes slutgiltiga resultat och rekommendationer till regeringen om dessa inte tydliggör och synliggör betydelsen av kulturella värderingar, sedvänjor och traditioner i närmiljön som kan prägla kvinnor med invandrarbakgrund i Sverige.

Det krävs att Schelin Seidegård verkligen utreder alla människors lika värde och jämlikhet i samhället – speciellt kvinnor med invandrarbakgrund. Hennes utredningsresultat bör sända ett tydligt budskap till regeringen att omsätta ord till handling till stöd för utsatta kvinnor med invandrarbakgrund vars livsvillkor i Sverige kan präglas av ojämlikhet i synen på kvinnan på grund av kulturella värderingar, sedvänjor och traditioner i hennes närmiljö.

Det är upp till bevis för regeringens särskilda jämställdhetsutredare och i förlängningen regeringen att på riktigt stå upp för alla människors lika värde och jämlikhet i Sverige. Inte bara i ord, utan i handling!

Rättelse 2015-03-11 15:03
Författarens titel har korrigerats.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.