”God avkastning – i dubbel bemärkelse” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Repliker

”God avkastning – i dubbel bemärkelse”

Det är dags att avliva myten en gång för alla att det skulle kosta att vara hållbar. Snarare kostar det att inte vara hållbar i dagens värld, som präglas av klimatförändringar, resursbrist och befolkningsökning, skriver Svenska kyrkan.

Vi instämmer i Sjunde AP-fondens syn på att en investerare har ansvar för att de bolag man äger ska arbeta målmedvetet med frågor som rör miljö, mänskliga rättigheter och antikorruption. Ett företag som i dag inte bryr sig om hur deras verksamhet påverkar miljön eller mänskliga rättigheter i hela värdekedjan är ett slarvigt skött bolag som inte kan hantera vare sig risker eller affärsmöjligheter. I längden kommer ett sådant bolag tampas med en rad problem, bli mindre lönsamt och därför vara en sämre investering.

Omvänt gäller att ett välskött bolag bygger långsiktiga värden över tid. Bolag som tar in klimatförändringarna och det ökande trycket på naturresurser i sin affärsstrategi, ser kopplingen mellan rimliga arbetsförhållanden och stabil lönsamhet och dessutom förmår skapa affärer av detta hör till vinnarna. Aktieägare som Svenska kyrkan och många med oss, vet att investeringar i dessa bolag ger god och trygg avkastning. Det visar även en rapport av Deutsche Bank, som gått igenom ett sextiotal studier i ämnet. Nio av tio bolag med ett gediget arbete inom miljö, mänskliga rättigheter och antikorruption är mer lönsamma att äga och har högre kreditvärdighet än genomsnittet.

Vi har bara sett början på jakten på sinande naturresurser samtidigt som efterfrågan exploderar när världens befolkning växer och när två miljarder människor ökar sin levnadsstandard och vill konsumera samma mängder som vi i västländerna. Den cirkulära ekonomin, där material och råvaror hela tiden får nytt liv, är förmodligen svaret på denna annars olösbara ekvation. Företag som ser möjligheter i den cirkulära ekonomin redan i dag har givetvis ett försprång.

Samma sak gäller för energi, vi rör oss från det fossila beroendet som har skapat välstånd men samtidigt en klimatkris, till en världsekonomi som drivs av förnybar energi och använder energisnål teknik. De bolag som är med i denna omställning tillhör också vinnarna, under förutsättning att politiker krattar manegen så att investerare vågar satsa långsiktigt på dessa bolag. Först då kan investerare vara en stark och aktiv kraft i klimatomställningen och bidra till en tillväxt som möter verkliga behov samtidigt som vi klarar målet på högst två graders uppvärmning.

Det är dags att avliva myten att det finns en motsättning mellan finansiell avkastning och hållbarhet. För att få en god och långsiktig värdeökning på våra investeringar, och på vår pension, måste de som förvaltar vårt kapital i dag väva in hållbarhetsfrågorna när de bedömer ett bolags förmåga att skapa värde och lönsamhet över en längre tid än ett eller några kvartal.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.